Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Κόντρες γύρω από τη νομισματική πολιτική

Νέες πλευρές προσλαμβάνουν οι κόντρες στους κόλπους της ΕΕ μετά και την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σχετικά με τη «νομιμότητα» του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η υπόθεση παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα διατυπώνονται ενστάσεις γύρω από τις πρακτικές και τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα του ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχει αγοράσει ομόλογα κρατών, όπως της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ, με την ταυτόχρονη αντίστοιχου ύψους απόσυρση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για τη συγκεκριμένη πρακτική, η οποία ήδη βρίσκεται υπό αναθεώρηση, έχει δεχθεί κριτική από άλλες πλευρές της λυκοσυμμαχίας. Μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης η ΕΚΤ επανέλαβε πως «το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βρίσκεται στο πεδίο διαχείρισης της κεντρικής τράπεζας».

Στο μεταξύ, προσχέδιο του καταστατικού λειτουργίας του μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών δημοσιοποίησε χτες η ΕΚΤ. Το σχέδιο κανονισμού για το πλαίσιο περιγράφει τους κανόνες και τις διαδικασίες, όπως την αξιολόγηση της σημασίας μιας τράπεζας προκειμένου να καθοριστεί αν θα υπάγεται σε άμεση ή έμμεση εποπτεία της ΕΚΤ, τη συνολική επίβλεψη του συστήματος, τη συνεργασία μεταξύ της ΕΚΤ και των κρατικών εποπτικών αρχών, τις ρυθμίσεις για τη συνεργασία με κράτη εκτός Ευρωζώνης κ.ά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τελική μορφή του θα ανακοινωθεί το Μάη, και η πλήρης λειτουργία του μηχανισμού θα ξεκινήσει το Νοέμβρη του 2014.

Τέλος, στις συντελούμενες αναδιαρθρώσεις των ελληνικών τραπεζικών ομίλων εστίασε την ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε χτεσινή εκδήλωση του «Φόρουμ νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» που έγινε στο Λονδίνο. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι οι τράπεζες εστιάζουν στις κύριες δραστηριότητές τους και αναδιοργανώνουν τα δίκτυα και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Ειδική αναφορά έκανε στον «κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών», που θα εφαρμοστεί από το 2015, με «στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ