Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία για τους μετανάστες

Αποσύρεται τελικά - για να επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο - η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί την ψήφο ομογενών και μεταναστών στις τοπικές εκλογές. Κατόπιν αντιδράσεων, που είχαν ήδη εκδηλωθεί από βουλευτές, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι την αποσύρει για να την επαναφέρει στο νομοσχέδιο για τη λίστα για το σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νομικών αλλαγών ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ. Θυμίζουμε ότι με την 460/2013 απόφασή του το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη δυνατότητα συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές που έδινε ο εκλογικός νόμος. Απόφαση που επικαλέστηκε το υπουργείο προκειμένου να καταργήσει τη σχετική δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα που είχε δοθεί στους μετανάστες απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό τους. Το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές περιοριζόταν στους ομογενείς, στους πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ και όσους μετανάστες είχαν μακροχρόνιες άδειες παραμονής. Οταν, λοιπόν, τότε, το 2010, δυνάμεις του αστικού συστήματος «πανηγύριζαν» πάνω στα λειψά δικαιώματα που έδινε ο νόμος στους μετανάστες, ανάμεσα σε αυτά και η δυνατότητα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, το ΚΚΕ υπογράμμιζε ότι τα πολιτικά δικαιώματα και η ψήφος των μεταναστών είναι αυτονόητο δικαίωμα των ανθρώπων που παράγουν πλούτο σε μία χώρα. Και έκανε σαφές, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, ότι συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι πρέπει να έχουν όσοι μετανάστες έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ