Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος του κεφαλαίου

Τα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα μέτρα που θα εφαρμοστούν στη φάση ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών ανεβαίνουν ψηλά στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες που αφορούν στην παραπέρα απελευθέρωση πλειστηριασμών κατοικιών για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, σε συνέχεια της σταδιακής άρσης της παρεχόμενης προστασίας που ξεκίνησε το Γενάρη του 2014.

Σχετική κυβερνητική σύσκεψη έγινε χτες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή συνέρχεται σε επίσημη συνεδρίαση η διυπουργική Επιτροπή. Το νέο πλαίσιο, που αναμένεται να ξεκινήσει από την 1/1/2015, έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-- Συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος» και για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην «επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές» και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά ακινήτων.

-- Προδιαγράφονται κριτήρια, όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας.

-- Κριτήριο προστασίας θα είναι τα «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης», τα οποία θα προσδιορίζονται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα «στατιστικά κατώφλια» της επίσημης φτώχειας.

-- Διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας» από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι 31/12/2014. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις σχετικά με τις διαδικασίες «αξιολόγησης κινδύνου» από την πλευρά των τραπεζών και την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής από τους δανειολήπτες

Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν. Στο 40% υπολογίζεται να ανέλθουν τα προβληματικά δάνεια (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) για το 2014, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις από την πλευρά των τραπεζών. Ηδη διαμορφώνονται στο 32% του συνόλου των χορηγήσεων ή σε περίπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία επίσημα στοιχεία, όπως προκύπτουν και από τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενήργησε η BlackRock.

Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι και η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου, είναι στις προτεραιότητες της συγκυβέρνησης. Σε στρατηγική επιλογή αναδεικνύεται η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, η διεργασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των πλέον αδύναμων κρίκων, καθώς και επιχειρηματιών που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διαπάλη για τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των τιμών στο λιανεμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ