Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Υπό κατάρρευση η διπλωματική διαδικασία

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Με εκτροχιασμό απειλείται η επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ανάμεσα στη νοτιοσουδανική κυβέρνηση του Προέδρου Σάλβα Κιίρ και τους ένοπλους του πρώην ανιτπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ, στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, μετά την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών για την παραβίαση της πρόσφατης συμφωνίας εκεχειρίας στα πεδία των συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος της νοτιοσουδανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας κατηγόρησε τους ένοπλους υποστηριχτές του Ματσάρ για συνέχιση των επιθέσεων σε δυνάμεις του στρατού, ενώ ο εκπρόσωπος των στασιαστών του Ματσάρ, στρατηγός Τάμπαν Ντενγκ Γκάι, εξέφρασε την απογοήτευσή του, όπως είπε, για τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο νοτιοσουδανικό στρατό και το στρατό της Ουγκάντας. Κατηγόρησε τους Ουγκαντέζους στρατιώτες ότι δρουν στο Νότιο Σουδάν «σα νέος αποικιοκράτης στη χώρα», λέγοντας ότι ο Ουγκαντέζος Πρόεδρος, Γιοβέρι Μουσεβένι, επιδιώκει την παράταση του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν. Εθεσε τους ακόλουθους δύο όρους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων: Να φύγουν από το Νότιο Σουδάν τα ουγκαντέζικα στρατεύματα και να επιτραπεί στη διαπραγματευτική διαδικασία η παρουσία πρώην ανώτερων αξιωματούχων που συμπαρατάσσονται με την αντιπολίτευση...

Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ουγκάντας απέρριψε τις απαιτήσεις της νοτιοσουδανικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας, αφενός, ότι αυτό το κάνει μόνο η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και, αφετέρου, πως η παρουσία ουγκαντέζικων στρατευμάτων στη χώρα γίνεται κατόπιν πρόσκλησης στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας.

Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζήτησε από την Ουγκάντα να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα από το Νότιο Σουδάν, ενώ ο Τόμπι Λάνζερ (ανώτερος αξιωματούχος οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ) προειδοποίησε για το ενδεχόμενο λιμού εάν οι συγκρούσεις εξακολουθήσουν να εμποδίζουν την επιστροφή των αγροτών στα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ