Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κύμα βίας ενόψει εκλογών

ΜΑΝΙΛΑ.-

Ενώ οι εκλογές για τους δήμους, τις νομαρχίες και τη Γερουσία των Φιλιππίνων απέχουν πλέον τρεις ημέρες (Δευτέρα, 14/5) το ξέσπασμα βίας αμαυρώνει την προεκλογική εκστρατεία, καθώς συνολικά τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 83 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Χτες δύο επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των επεισοδίων.

Το πρώτο - χρονικά - επεισόδιο συνέβη στο νησί Τζόλο, όπου οι οπαδοί δύο αντιπάλων για τη δημαρχία συνεπλάκησαν στη διάρκεια συγκέντρωσης. Σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, τέσσερις στρατιώτες που εκτελούσαν καθήκοντα σωματοφυλάκων του υποψηφίου του κόμματος της Προέδρου Γκλόριας Αρόγιο σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Δύο από τους βοηθούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν σοβαρά. Το δεύτερο επεισόδιο ήρθε με την έκρηξη βόμβας σε προεκλογική συγκέντρωση, είδηση που μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανέφερε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας αποδίδεται στους «κομμουνιστές αντάρτες» των παράνομων οργανώσεων της αριστεράς στις Φιλιππίνες.

Στο μεταξύ η Γκλόρια Αρόγιο επέτρεψε σε 2 υπόδικους πολιτικούς, που διεκδικούν θέσεις στη Γερουσία της χώρας, τον Γκρεγκόριο Χονασάν και τον Πανφίλο Λαξόν, να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ