Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τερατώδες έγκλημα με τους απεργούς πείνας

Διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη

Τραγική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν 1.500 Τούρκοι απεργοί πείνας, από τους οποίους οι 500 είναι απεργοί πείνας - πολιτικοί κρατούμενοι στα «λευκά κελιά» του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος. Οι απεργοί απαιτούν να βγουν τώρα από τα «λευκά κελιά» του θανάτου που έφτιαξε το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται, ήδη, στα πρόθυρα του θανάτου, υπάρχουν 100 ετοιμοθάνατοι αυτή τη στιγμή και 50 έχουν μεταφερθεί σε -επιλεγμένα από το καθεστώς- νοσοκομεία. Εκεί στους ετοιμοθάνατους απεργούς πείνας, με τη βία και παρά τη θέλησή τους, βάζουν ορό με μια ουσία η οποία αν δε συνοδευτεί από μια βιταμίνη, τους οδηγεί σε απώλεια μνήμης και μετατρέπει τους κρατούμενους σε άβουλα ράκη για να υποταχθούν στο φασιστικό καθεστώς. Εκατοντάδες είναι οι απεργοί πείνας -συγγενείς και άλλοι- που συμπαραστέκονται στους απεργούς πολιτικούς κρατούμενους.

Την κατάσταση αυτή διαπίστωσαν προσωπικά, χτες, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, στην οποία συμμετέχουν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΝ.

Οπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Ν. Γκατζής, χτες όλη τη μέρα, είχαν συναντήσεις με Τούρκους απεργούς πείνας που συμπαραστέκονται στους φυλακισμένους απεργούς, με το Δικηγορικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης που τάσσονται στο πλευρό των απεργών πείνας. Ακόμα συνάντησαν κάποιον εισαγγελέα ο οποίος παραιτήθηκε μπροστά στην κατάσταση αυτή, που έχει επιβάλει το τούρκικο καθεστώς και, με τον τρόπο του, συμπαραστέκεται, τώρα, στους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επισκεφθεί φυλακές ή νοσοκομεία, γιατί το απαγορεύει το καθεστώς της Αγκυρας, αλλά συναντήθηκε με απεργούς πείνας στα σπίτια τους, όπου είδε νέους ανθρώπους -άνδρες και γυναίκες- να λιώνουν από την απεργία.

«Εδώ καταδικάζεται και η έκφραση της σκέψης των ανθρώπων, υπό την εγκληματική ανοχή των ιθυνόντων των κυβερνήσεων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας, που αδιαφορούν παντελώς και υποκρίνονται», μας είπε ο Ν. Γκατζής για να προσθέσει: «Η σκόπιμη αδιαφορία και οι ευθύνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι εγκληματικές. Οι χώρες της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αντί συμπαράστασης, ρίχνουν ίσες ευθύνες στο φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας που δολοφονεί με τα "λευκά κελιά" και στα θύματά του - Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές. Ζητούν "κατανόηση και αυτοσυγκράτηση" από τους θύτες και τα θύματα! Κι αυτό, ενώ "ποιούν τη νήσσα" για τις τερατώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δημοκρατικών δικαιωμάτων σε βάρος του λαού της Τουρκίας».

«Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον αδιαφορεί για τους Τούρκους που δολοφονούνται στα "λευκά κελιά", αλλά, φαίνεται, ζήλεψε το φασιστικό καθεστώς και φέρνει στη χώρα μας το γνωστό "τρομονόμο" για να δικάζει και την πρόθεση όσων αντιστέκονται»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ