Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και εισβολές πυροδοτούν την ένταση
  • Διπλή πυραυλική επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της έδρας των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας και της Φατάχ στη Γάζα
  • Νέες εισβολές του ισραηλινού στρατού, στη Ράφα και στο Κισουφίμ, μετά τη βομβιστική επίθεση με θύματα δύο Ρουμάνους εργάτες

Αριστερά, ερειπωμένη η περιοχή μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό

Associated Press

Αριστερά, ερειπωμένη η περιοχή μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό
ΓΑΖΑ-ΡΑΦΑ-ΚΙΣΟΥΦΙΜ-ΒΗΘΛΕΕΜ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Καθαρά πολεμικό είναι και πάλι το κλίμα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με τον ισραηλινό στρατό να εξαπολύει επιδρομές εναντίον κομβικών παλαιστινιακών στόχων, να παραβιάζει τα όρια των αυτόνομων περιοχών και να ανοίγει πυρ εναντίον μικρών μαθητών. Εκπρόσωποι της ισραηλινής ηγεσίας μιλούσαν για περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων «ασφαλείας», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, για άλλη μια φορά, απηύθυνε έκκληση αποστολής δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή, διεθνείς αναλυτές κατέληγαν στο (αναμενόμενο) συμπέρασμα, ότι η λαϊκή αγανάκτηση και το μίσος (εκατέρωθεν) τείνουν να αυτονομηθούν, πέρα από κάθε δυνατό έλεγχο.

Τρεις πύραυλοι εδάφους-εδάφους έπληξαν, νωρίς χτες το απόγευμα, το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Αξιωματούχοι και πολίτες αναζητούσαν καταφύγιο οπουδήποτε, ενώ τα ασθενοφόρα έφθαναν το ένα μετά το άλλο στην περιοχή. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 20 άνθρωποι, εκ των οποίων μόνο οι 6 είναι αξιωματούχοι, ενώ οι υπόλοιποι απλοί πολίτες. Το ήμισυ, σχεδόν, του κτιριακού συγκροτήματος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ έχουν θρυμματιστεί τα τζάμια όλων των γειτονικών κτιρίων.

Με τον γιο της μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού της

Associated Press

Με τον γιο της μπροστά στα συντρίμμια του σπιτιού της
Δύο πύραυλοι εδάφους-εδάφους έπληξαν, σχεδόν ταυτόχρονα, και τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, κατά μήκος της ακτής της Λωρίδας της Γάζας, λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικότερα του αρχηγείου του Παλαιστίνιου ηγέτη. Από την επιδρομή αυτή τραυματίστηκαν, επίσης, τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και ένα τρίχρονο αγοράκι, που έχει υποστεί σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στα αυτιά από τα θρυμματισμένα τζάμια.

Σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, η διπλή αυτή επιδρομή δεν ήταν παρά η ισραηλινή απάντηση στην έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε, το πρωί, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ, ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 2 Ρουμάνοι εργάτες και τραυματίστηκε άλλος ένας, οι οποίοι προσπαθούσαν να επισκευάσουν το φράκτη που χωρίζει τις δύο περιοχές.

Αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε για αρκετά μέτρα μέσα στα αυτόνομα εδάφη, όπου πυρπόλησε εκτάσεις με αγροτικές καλλιέργειες και κατέστρεψε με πυρά από τεθωρακισμένα το αστυνομικό τμήμα παρακείμενου αραβικού χωριού. Ο απολογισμός είναι, τουλάχιστον, 3 τραυματίες αστυνομικοί και 1 πολίτης.

Ο ισραηλινός στρατός δε διέκοψε τη «δραστηριότητά» του ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λίγο πριν ξημερώσει, ισραηλινά τεθωρακισμένα και στρατιώτες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Γίμπνα, της πόλης Ράφα, καταστρέφοντας τουλάχιστον 5 σπίτια και το παρακείμενο αστυνομικό τμήμα. Και αυτή η παραβίαση των αυτόνομων εδαφών, που ήταν η πέμπτη μέσα σε ένα 48ωρο, δεν ήταν αναίμακτη, αφού τραυματίστηκαν 12 Παλαιστίνιοι πολίτες.

Εκρηκτική ήταν η ατμόσφαιρα, χτες, και στη Δυτική Οχθη, ένα 24ωρο μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων των δύο εφήβων εποίκων, που φαίνεται ότι δολοφονήθηκαν από λιθοβολισμό, ανάμεσα στον εποικισμό Τεκόα και στη Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει επιβληθεί αυστηρός αποκλεισμός σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Παλαιστίνιοι μαθητές του δημοτικού πετροβόλησαν, χτες το πρωί, ισραηλινό φυλάκιο κοντά στο Αλ Κχαντέρ, δίπλα στη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και αληθινά πυρά. Τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από σφαίρα στην πλάτη.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Κισουφίμ ανέλαβε η οργάνωση «Χεζμπολάχ - Παλαιστίνη», η οποία διεκδικεί την ευθύνη και για σειρά άλλων παρόμοιων ενεργειών τους τελευταίους μήνες. Στην ανακοίνωση, που απεστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζεται ότι η οργάνωση έχει, επίσης, απαγάγει τον Τζόζεφ Αμίρ, δημοσιογράφο του αραβόφωνου τμήματος του ισραηλινού ραδιοφώνου, ο οποίος έχει εξαφανιστεί εδώ και τρεις βδομάδες μετά από επίσκεψή του στη Βηθλεέμ. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την ανακοίνωση.

Και λεκτική κλιμάκωση

«Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιδρομές ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Την ανάγκη άμεσης ανάπτυξης μιας δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού επισήμανε και πάλι ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, διαπραγματευτής Νάμπιλ Σάαθ, μιλώντας για «κηρυγμένο πόλεμο κατά των Παλαιστινίων».

«Αναγκαία μέτρα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η παλαιστινιακή ηγεσία και ο Γιάσερ Αραφάτ ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε με τη βία», χαρακτήρισε τις επιδρομές ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ντάνι Ναβέχ. Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «επιδρομές και εισβολές θα πραγματοποιούνται οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο για την ισραηλινή ασφάλεια».

Τη νέα κλιμάκωση της βίας και την αύξηση του αριθμού των θυμάτων παιδιών στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σχολίασε, χτες, και ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για «τραγωδία με τεράστιο ανθρώπινο κόστος», αναφερόμενος κυρίως στην 4μηνη Παλαιστίνια Ιμάν, που δολοφονήθηκε από θραύσμα, στη Ράφα, τη Δευτέρα.

«Περικοπές» στους εποικισμούς

Τη μείωση των κονδυλίων που προβλέπει ο παρών προϋπολογισμός για τους εβραϊκούς εποικισμούς επιβεβαίωσε, χτες, μετά από την έντονη σχετική φημολογία, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν. Ο Γκισίν τόνισε ότι, αντίθετα με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, το ποσό που η ισραηλινή κυβέρνηση θα διαθέσει, τα επόμενα πέντε χρόνια, για τους εποικισμούς, μειώνεται από 375 εκατομμύρια δολάρια σε 150.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος απέφυγε να εξηγήσει την τροποποίηση αυτή αλλά διέψευσε κατηγορηματικά ότι οφείλεται σε ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ένα 24ωρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρίσει προκλητική και αδιανόητη τη διάθεση 375 εκατομμυρίων στους εποικισμούς, στην παρούσα φάση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ