Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Επιστροφή στο σκότος

Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα στοιχειώδους λειτουργικότητας, όπως στο βενζινάδικο της φωτογραφίας

Associated Press

Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα στοιχειώδους λειτουργικότητας, όπως στο βενζινάδικο της φωτογραφίας
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-

Τίποτα δε φαίνεται να έχει λυθεί όσον αφορά την ενεργειακή κρίση που μαστίζει εδώ και μήνες την Καλιφόρνια, εξαιτίας του συνεχιζόμενου κλυδωνισμού στα πρόθυρα πτώχευσης των δύο κυριότερων εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Εν μέσω καύσωνα και εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης ρεύματος, οι πολίτες της μεγαλύτερης και πλουσιότερης Πολιτείας των ΗΠΑ επέστρεψαν στο καθεστώς των κυλιόμενων διακοπών... προς αποφυγήν του γενικευμένου μπλακ-άουτ!

Οι υπεύθυνοι του τομέα ενέργειας της Καλιφόρνια αποφάσισαν να συνεχίσουν για τρίτη ημέρα τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, καθώς ένα κύμα καύσωνα, η αύξηση στη χρήση κλιματιστικών και η σοβαρή έλλειψη ενέργειας απειλούν να καταποντίσουν το ηλεκτρικό σύστημα. Η υπηρεσία Διαχείρισης του Συστήματος (ISO) της Καλιφόρνια, που ελέγχει το σύστημα ηλεκτροδότησης της Πολιτείας, τόνισε ότι τα μπλακ-άουτ θα διαρκούν περίπου μία ώρα, επηρεάζοντας περίπου 300.000 νοικοκυριά, καθώς θα κλείνουν τα κυκλώματα σε όλη την περιοχή. «Εξαντλήσαμε ό,τι μπορούσαμε και δυστυχώς το φορτίο συνέχισε να αυξάνεται», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ISO, προσθέτοντας ότι η ανάγκη συνέχισης των διακοπών στην ηλεκτροδότηση θα επανεξετάζεται ανά ώρα. Η ISO προχώρησε σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος από το βράδυ της Δευτέρας, για πέμπτη φορά φέτος, καθώς η Καλιφόρνια προσπαθεί να βρει μια λύση στη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει ποτέ την Πολιτεία ως αποτέλεσμα του πεπαλαιωμένου συστήματος ηλεκτροδότησης, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 34 εκατομμυρίων κατοίκων της Πολιτείας.

Ωστόσο, οι πολίτες, που μάλλον έχουν συνηθίσει το καθεστώς της έλλειψης του ηλεκτρικού, εκείνο που φοβούνται τώρα περισσότερο είναι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι λογαριασμοί του ρεύματος συνιστούν μεγαλύτερη «απειλή» για τους κατοίκους της Καλιφόρνια από ό,τι τα μπλακ-άουτ, αφού το μήνα Μάρτη η Επιτροπή των Δημοσίων Εταιριών Κοινής Ωφέλειας ενέκρινε αύξηση που ξεκινά από το 46% στην τιμή παροχής ρεύματος, από τις δύο εμφανιζόμενες ως προβληματικές επιχειρήσεις, την «California Edison» και την «Pasific Gas & Electric». Αύξηση που μόλις αρχίζει να γίνεται ορατή, εξαναγκάζοντας οικογένειες να περικόπτουν ακόμη και τα έξοδα για τη διατροφή τους, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ