Παρασκευή 11 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Ασθενής σε κώμα»

«

Ποιος από τους προστάτες θα μας προστατέψει;», ήταν η μελωδική απορία πριν από χρόνια, που βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στο σημερινό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Οι «παιδικές ασθένειες» της εποχής του ερασιτεχνισμού γιγαντώθηκαν και εξαπλώθηκαν από τη στιγμή που το άθλημα παραδόθηκε βορά στο τέρας της άκρατης εμπορευματοποίησης. Τ' ανθρώπινα ελαττώματα έγιναν στυγνές και οργανωμένες σκοπιμότητες.

Οι πραγματικοί λάτρεις του αθλήματος παρακολουθούν με πόνο ψυχής, αγανάκτηση και αηδία τον καθημερινό εξευτελισμό του. Το βιασμό της φυσιογνωμίας και του ρόλου του, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Τα προσχήματα και οι επιφάσεις πολλές, ανάλογα με τον αυτοπροσδιορισμό του καθενός. Απαντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως πασχίζουν για το καλό του αθλήματος. Υπόσχονται καλύτερες μέρες, πάντα, όμως, μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Δηλαδή με φτιασιδώματα...

Πόση υποκρισία... Το τέρας που, μ' ευθύνη τους όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανέθρεψαν έγινε ανεξέλεγκτο. Τα οικονομικά μεγέθη και τα συμφέροντα που διακυβεύονται άγγιξαν δυσθεώρητα ύψη, η διαπλοκή διαχύθηκε σε πολλά επίπεδα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ως τέτοιο κουβαλάει τα κουσούρια της. Τα δρώμενα σ' αυτό δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά υπάγονται στη σχέση αιτίας αιτιατού.

Ολοι κατά καιρούς αναγνωρίζουν πως... βασιλεύει το παρασκήνιο. «Καλοί» και «κακοί» διαπλέκονται ανάλογα με τις συγκυρίες. Βάσει συμφερόντων αλλάζουν θέσεις και απόψεις, πιο γρήγορα και από... υαλοκαθαριστήρα. Καθοριστικό όμως στοιχείο που διαφοροποιεί ποιοτικά το χτες από το σήμερα είναι και η διεύρυνση της ταυτότητας των εμπλεκομένων και των συμμαχιών τους. Επιχειρηματίες - παράγοντες με αρκετές δραστηριότητες, άρα και πολλαπλές δυνατότητες εξουσίας. Π.χ. ιδιοκτησία ομάδας, ΜΜΕ, δουλιές με το κράτος. Αρα πιο εύκολη χρησιμοποίηση θεσμών π.χ. στελεχών Αστυνομίας, αθλητικής και αστικής Δικαιοσύνης.

Οι ίδιοι οι παράγοντες, κατά καιρούς, διαρρέουν σε συζητήσεις πως η «τάδε» απόφαση της Αστυνομίας έγινε για χάρη στον τάδε ή δείνα μεγαλοπαράγοντα ή ομάδα. Τ' αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα κατηγορούνται συνεχώς για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Εδώ και μέρες (κατά την προσφιλή μας έκφραση) στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η φήμη πως η αναβολή που ζήτησε η ΕΠΑΕ στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων, έγινε για να εξασφαλίσει ευνοϊκή σύνθεση. Και πάει λέγοντας. Αλήθεια ή ψέματα ποιος ξέρει. «Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»; Ισως. Το σίγουρο είναι ένα. Ο ασθενής είναι σε κώμα και οι «γιατροί» του τον έφτασαν εκεί.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ