Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Βρήκαν στεριά και αλληλεγγύη

Θαλασσοπνίγονταν στο Αιγαίο, βγήκαν στην Ελλάδα και βρήκαν ...ένα κομμάτι ψωμί. Πρόκειται για 23 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη το πρωί «ξεβράστηκαν» στη βόρεια ακτή της Καλύμνου. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά περπάτησαν σχεδόν δέκα ώρες σε κακοτράχαλα και ορεινά μέρη μέχρι το αστυνομικό τμήμα όπου παραδόθηκαν. Η Αστυνομία δεν είχε πού να τους φιλοξενήσει και τους έκλεισε σε ...μοναστήρι, στον Αγ. Παντελεήμονα. Εκεί τους δόθηκε μόνο ψωμί.

Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΚΟΒ Καλύμνου του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε και τους έδωσε τρόφιμα, παπούτσια και ρούχα. Το πρόβλημα αυτό αναδείχνει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη υποδομών για τη φιλοξενία των προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει, επίσης, ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.

Στη Βουλή

Με ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, με το οποίο διαμορφώνεται ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο, οι «μόνιμοι» μετανάστες είναι περίπου 600.000. Αδεια έχουν πάρει οι 440.000, από τους οποίους οι 112.000 είναι μέχρι 19 ετών, ενώ άδειες μακράς διαμονής (10ετής παραμονή που με το νομοσχέδιο θα γίνει 5ετής) κατέχουν οι 120.000. Ακόμα 60.000 κατέχουν άδεια διαμονής ως μέλη οικογένειας Ελληνα ή Ευρωπαίου πολίτη, 78.000 κατέχουν άδειες εργασίας που ανανεώνονται με ένσημα, 203.000 είναι τα μέλη οικογένειας που ανανεώνουν την άδεια μέσω του μέλους της οικογενείας τους που εργάζεται και έχει εισόδημα.

Χαρακτηριστική των αποτελεσμάτων της πολιτικής για τους μετανάστες η τοποθέτηση της εκπροσώπους της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακαουλέι: «Είμαι στην Ελλάδα 35 χρόνια. Το παιδί μου έχω να το δω 20 χρόνια, γιατί δεν μπορώ να το νομιμοποιήσω». «Εχουμε μετανάστρια με 3 παιδιά που έχει πάθει εγκεφαλικό και είναι ανασφάλιστη. Τι θα γίνει;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ