Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ενισχύει την κινητικότητα για φτηνότερα εργατικά χέρια

Την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής, που περιλαμβάνει την προσέλκυση φτηνού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, που θα «ανακυκλώνεται» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ζητά σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση αναφέρεται στη συνολική προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σύμφωνα με αυτή, πρέπει να «ενισχυθεί η ελκυστικότητα της ΕΕ και η οικονομία της», με «μέσα» τη μετανάστευση και το άσυλο. Πρέπει, δηλαδή, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι διαθέσιμοι για εκμετάλλευση και οι μετανάστες - σύμφωνα με την Κομισιόν - προσφέρονται για τέτοια χρήση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία κατά τα επόμενα χρόνια και, για τον λόγο αυτό, οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας» θα μπορούσαν να εστιάσουν σε αυτό το θέμα (π.χ., με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής φοιτητών ή επαγγελματιών, την ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης της μετανάστευσης σε χώρες εκτός ΕΕ, την κατάρτιση προγραμμάτων κυκλικής μετανάστευσης, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των νόμιμων μεταναστών, την αντιμετώπιση, όπου χρειάζεται, της δυνατότητας μεταφοράς κοινωνικών δικαιωμάτων κ.λπ.).

Οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας» συνάπτονται με χώρες εκτός ΕΕ και αφορούν επιλεκτική μετανάστευση φτηνών εργατικών χεριών, αλλά και τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι «εταιρικές σχέσεις κινητικότητας», η διευκόλυνση των θεωρήσεων σε συνδυασμό με τις συμφωνίες επανεισδοχής και τους κοινούς κανόνες θεωρήσεων αποτελούν εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως την αντιλαμβάνονται τα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το παλιό μοντέλο της μόνιμης ή μακροχρόνιας μετανάστευσης «ξεθωριάζει» έναντι της βραχυπρόθεσμης, επαναλαμβανόμενης, κυκλικής μετανάστευσης με εθελοντική επιστροφή και επανένταξη του μετανάστη στη χώρα του. Η ΕΕ θεωρεί ότι η μετανάστευση σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μέρος της «λύσης» καθώς οι μεταναστευτικές πολιτικές μπορούν να ...εξασφαλίσουν ότι τα σωστά προσόντα θα είναι διαθέσιμα στη σωστή θέση, την κατάλληλη στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ