Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικές και άλλες «συναντήσεις»

Λάκης Χαλκιάς
Λάκης Χαλκιάς
Με πρωταγωνίστρια την Ρωσίδα σοπράνο Ολγκα Ρομάνκο, ξεκινούν σήμερα (8.30 μ.μ.) οι παραστάσεις της όπερας του Βέρντι «Αΐντα», στο Μέγαρο Μουσικής. Το έργο, σε σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια του Ιταλού Πιερ Λουίτζι Πίτσι, επαναλαμβάνεται αύριο με πρωταγωνίστρια την Ιταλίδα σοπράνο Αμαρίλι Νίτσα και στις 15, 16, 17, 18 και 20/5. Ερμηνεύουν επίσης: Χοσέ Κούρα, Νάνσι Μόλτσμπι, Τζέιμς Τζόνσον, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιάννης Χριστόπουλος κ.ά. Τα χορωδιακά μέρη τραγουδά η Χορωδία της ΕΡΤ, συνοδευόμενη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Ντονάτο Ρετσέτι.

  • Στη Λυρική Σκηνή ανέβηκε χτες η περίφημη όπερα του Ζακ Οφενμπαχ «Τα παραμύθια του Χόφμαν». Το έργο εξιστορεί τη ζωή του ποιητή Χόφμαν, ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς δημιουργούς παραμυθιών της Γερμανίας. Η όπερα επαναλαμβάνεται σήμερα, αύριο, 16, 18 και 20 Μαΐου. Μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και Μύρωνα Μιχαηλίδη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο διαδοχικά οι Βαγγέλης Χατζησίμος και Ζάχος Τερζάκης.
  • Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στη Λυρική φιλοξενείται συναυλία Ελλήνων και Αρμενίων μουσικών, με τιμώμενο τον Μίκη Θεοδωράκη, (θα προλογίσει την εκδήλωση). Η γυναικεία ορχήστρα εγχόρδων «Feminarte» με σολίστ τους Γιάννη Γεωργιάδη (βιολί) και Ευγενία Παπαδήμα (πιάνο) θα ερμηνεύσουν το έργο του «Συμφωνιέτα για σόλο φλάουτο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων». Μεταξύ άλλων, θα εμφανιστούν ο Αρμένιος σολίστ του βιολιού Αρτας Τερζιάν, ο κιθαρίστας Ιάκωβος Κολανιάν και οι πιανίστες Κριστίν Τοκατλιάν και Εντυ Νερσισιάν.
  • Συναυλία με έργα για τρομπόνι και πιάνο θα δώσουν τη Δευτέρα (9 μ.μ.) στην Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), οι: Σπύρος Φαρούγγιας, Εφη Διακουμή, με έργα των: Χέντελ, Μπαχ, Ραχμάνινοφ κ.ά.

Ο Λάκης Χαλκιάς φιλοξενείται σήμερα και αύριο στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 77.77.427). Σήμερα (10.30 μ.μ.), θα παρουσιάσει τραγούδια από προσωπικούς δίσκους του και κομμάτια σπουδαίων συνθετών. Σημαντικό μέρος θα καλύψουν αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Αύριο (9.30 μ.μ.), της συναυλίας του θα προηγηθεί οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο, σε επιμέλεια Αντ. Φιλιππουπολίτη, ενώ ο Λ. Χαλκιάς θα παρουσιάσει τραγούδια της εποχής.

  • Με δύο νέους ερμηνευτές την Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Τσεκούρα, ολοκληρώνεται σήμερα (10 μ.μ.) το ανοιξιάτικο φεστιβάλ στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22, 82.53.991). Οι καλλιτέχνες, που πρωτογνωρίσαμε από το δίσκο τους «Κοινό Μυστικό» και τις κοινές και ξεχωριστές εμφανίσεις τους, παρουσιάζουν το «Κοινό Μυστικό» και τραγούδια των Νίκου Ζούδιαρη και Αντώνη Μιτζέλου, που είναι συντελεστές των νέων τους άλμπουμ. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από θεατρικότητα και ρεπερτοριακή ευρύτητα.
  • Ημέρες ερασιτεχνικής δημιουργίας διοργανώνονται στο Δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» συνεχίζεται το διήμερο «5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», ενώ αύριο (8.30 μ.μ.), θα δώσουν συναυλία η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας.
  • Μελωδίες καινούριες, αλλά και παραδοσιακές της κλασικής αραβικής αρμονίας, αλλά με σύγχρονη οπτική, παρουσιάζει ο Σύρος μουσικός Ziad Rajab (ούτι, φωνή), με τη συντροφιά του (14, 15/5, 9.30 μ.μ.), στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή, τηλ. 32.55.359).
  • Το γνωστό μιούζικαλ «Cats» των Webber - Nunn παρουσιάζεται - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - από την ομάδα του Ωδείου Τέχνης του Γιώργου Φακανά, στην «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου, τηλ. 48.13.605). «Γάτες. Ενα όνειρο χειμωνιάτικης νύχτας», τιτλοφορείται ελληνικά το έργο, που παρουσιάζεται σε μετάφραση Αθ. Τρικκαλίτου και ελεύθερη απόδοση Χρ. Θεσσαλονικέα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ