Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Δεν κρύβεται η αγωνία τους για τη σταθερότητα του συστήματος

Διαφοροποιήσεις εκφράζονται στο εσωτερικό της κίνησης των «58» μετά από την απόφαση της ηγεσίας τους να μη μετέχουν με υποψηφίους στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο που ετοιμάζουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Λοβέρδου κι άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά όσα είπε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, μέλος των «58», μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα χτες γι' αυτήν την απόφαση (...) Φανήκαμε, δυστυχώς, διστακτικοί. Καθυστερήσαμε, έγιναν συζητήσεις, προτάσεις κ.λπ. (...) Δεν έχω σαφή εικόνα, δεν ξέρω πώς το θεωρούν. Θα είμαστε παρατηρητές. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι "ναι, είμαστε εδώ, στηρίζουμε", αν είναι δυνατόν. Αρνούμαστε να μετάσχουμε, αλλά στηρίζουμε. Αυτό που φοβόμασταν ότι μπορεί να συμβεί, τώρα το στηρίζουμε κανονικά, στα ίσια». Ο ίδιος απέδωσε ευθύνες για την εξέλιξη και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι έγιναν λάθος χειρισμοί, εστιάζοντας στο θέμα της σταυροδοσίας: «(...) για το ζήτημα της σταυροδοσίας. Οταν πας σε μια παράταξη με άλλους ανθρώπους και συζητάς, δεν ανακοινώνεις μια μέρα ότι άλλαξε το εκλογικό σύστημα». Επίσης κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ ότι «παίζει τα δικά της πολιτικά παιχνίδια. Περιμένει να καταρρεύσει αυτό, μήπως προσκομίσει κάποια οφέλη για εκείνη, ώστε να επιβιώσει εκλογικά».

Η απόφαση των «58» να μην κατεβάσουν υποψηφίους άλλους δυσαρέστησε κι άλλους χαροποίησε: Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (...) αναζήτησε κρυψώνα στο πολιτικό συνονθύλευμα που αυτοχαρακτηρίστηκε "Κεντροαριστερά". Αποδέχτηκε τον ηθικό και πολιτικό υποβιβασμό του ΠΑΣΟΚ στα μεγέθη κάποιων γυρολόγων της πολιτικής και κάποιων που θυμήθηκαν στα 70 τους ότι υπάρχει και η πολιτική!». Εξέφρασε δε τη... λύπη του που με την άρνηση των «58» να είναι υποψήφιοι «η Ευρώπη θα στερηθεί τόσο "φωτεινές" προσωπικότητες, σαν αυτές που είδα να παρελαύνουν από τα πάνελ των εκδηλώσεων»...

Στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξωραΐσουν την κατάσταση με γνώμονα και τις ανάγκες σταθερότητας του συστήματος με έναν τρίτο, κεντροαριστερό πόλο ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ALPHA 98.9»: «Ο χώρος της κεντροαριστεράς υπάρχει και τον χρειάζεται η χώρα. Είναι μια δύναμη ευθύνης που έπαιξε και θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα σήμερα που βλέπουμε από τη μια μεριά τη ΝΔ να μην μπορεί να ξεφύγει από τις πρακτικές που θυμίζουν παλιότερες θλιβερές εποχές και το ΣΥΡΙΖΑ να κινείται μεταξύ του απύθμενου λαϊκισμού και της ατέλειωτης αντιφατικότητας». Επίσης: «Η κίνηση των 58 λειτούργησε όντως καταλυτικά στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς και επί της ουσίας η "Ελιά" έχει ήδη συντελεστεί». Παραπέρα υποστήριξε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι «θεατής των εξελίξεων και μακριά από κυβερνητικές ευθύνες».

Στη ΔΗΜΑΡ, ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που ο σφιχτός εναγκαλισμός του ΠΑΣΟΚ στην «πρωτοβουλία των 58» δεν της επέτρεψε να παίξει ευρύτερο ρόλο συσπείρωσης των δυνάμεων της «κεντροαριστεράς» με στόχο τη σταθερότητα του συστήματος. Κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο για «προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι "58" για τη διεύρυνση της δικής του πολιτικής επιρροής». Πρόσθεσε: «Αυτό που υποστήριζα ήταν μη βιάζεστε για συνάντηση και σε επίπεδο κάλπης, διότι αυτά δε γίνονται έτσι απλά. Ωριμάζουν. Μείνετε ως πολιτική πρόταση διαλόγου, ως πρωτοβουλία που ανοίγει ένα διάλογο. Οι ευρωεκλογές είναι μια μάχη. Αφήστε τις για την ώρα απ' έξω και βλέπουμε, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, την ανάγκη να συγκροτηθεί η μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς (...) να συγκροτηθεί αυτός ο μεγάλος προοδευτικός σοσιαλιστικός δημοκρατικός χώρος, ο οποίος θα αποτελεί στοιχείο σταθερότητας για τη χώρα και θα μπορεί να ανοίξει δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών προς τα αριστερά».

Διατύπωσε και αιχμές εναντίον της ηγεσίας του κόμματός του, λέγοντας πως, αν η ΔΗΜΑΡ «είχε μπει στο διάλογο που είχαν ανοίξει με πρωτοβουλία τους οι "58", σήμερα με το πολύ μεγάλο πολιτικό και ηθικό της βάρος θα πρωταγωνιστούσε, ώστε να ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα (...) θα είχαν ανοίξει - προφανώς και με σοβαρότερο τρόπο - οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς». Για τις συνεργασίες που έκλεισε η ΔΗΜΑΡ τις χαρακτήρισε «θετική προσπάθεια (...), δεν απαντά όμως στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για συνολική ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς».

  • Στο χώρο της ΝΔ υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής (και φερόμενος ως καραμανλικός) Γιώργος Κουμουτσάκος, λήγοντας έτσι τη συζήτηση περί στήριξης του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Τέλος, στήνεται άλλο ένα ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων και ψήφου: Κόμμα για τις ευρωεκλογές στήνει και ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ