Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφασίζει βαθύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία

Από τη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «GORDIAN KNOT 2013» - Ασσηρος Θεσσαλονίκης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Από τη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «GORDIAN KNOT 2013» - Ασσηρος Θεσσαλονίκης
Παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προανήγγειλαν οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Σε Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν όπου χαρακτηρίζουν την Ουκρανία «κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ζητούν από το Κίεβο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον αμυντικό τομέα και να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Ξεκαθαρίζουν ότι οι δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα, τις δημοκρατικές αλλαγές και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων της...

Συγκεκριμένα, από χτες συνέρχεται στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Συζητούν τη λεγόμενη ενδιάμεση έκθεση αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας. Κείμενο που με προσαρμογές αναμένεται να υιοθετηθεί, οριστικά, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον προσεχή Σεπτέμβρη. Βέβαια τη Σύνοδο απασχολούν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ηδη χτες είχαμε τις πρώτες τοποθετήσεις, ενώ το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν έδινε από χτες το στίγμα της στρατηγικής τους δηλώνοντας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ότι «η Ουκρανία είναι στενός και παλαιός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είναι ειλικρινής φίλος της Ουκρανίας». «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της» πρόσθεσε. «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι επαφίεται στον ουκρανικό λαό να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας του (...) Θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλες οι χώρες σέβονται την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αυτό το μήνυμα μεταφέραμε σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» συμπλήρωσε υπονοώντας τη Ρωσία.

Λίγο αργότερα, δημοσιοποιήθηκε κοινή δήλωση των υπουργών του ΝΑΤΟ όπου τονίζεται:

«ΝΑΤΟ και Ουκρανία έχουν μια ξεχωριστή εταιρική σχέση που ενσωματώνεται στην Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Μέσα από αυτό το πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ουκρανία και να βοηθήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις στην Αμυνα και η στρατιωτική συνεργασία παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Επαινούμε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη μη παρέμβασή τους στην πολιτική κρίση (...) Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, σταθερά προσηλωμένη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι το κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Συνεπείς με το Χάρτη Διακεκριμένης Εταιρικής Σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, ως βασικούς παράγοντες της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην ηπειρωτική Ευρώπη στο σύνολό της».

Για επιχειρήσεις «σε οποιοδήποτε περιβάλλον»

Στη Σύνοδο συζητούνται επίσης «θέματα βελτίωσης της διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διαλόγου με τους εταίρους της Συμμαχίας, η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας CFI (σ.σ: The Connected Forces Initiative, εξέλιξη της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου), οι εξελίξεις στον τομέα αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας, η Κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ». Επίσης οι υπουργοί θα εστιάσουν στο θέμα του Αφγανιστάν και τη δράση εκεί των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Ο Ράσμουσεν, μιλώντας αργότερα στη Σύνοδο των υπουργών σχετικά με την υπόλοιπη θεματολογία της, εστίασε στην αναδιάρθρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να οξύνει τις ικανότητες της πολεμικής μηχανής για δράση όπου Γης: «Είμαστε τώρα μόλις έξι μήνες μακριά από τη σύνοδο κορυφής μας στην Ουαλία το Σεπτέμβρη. Στις προηγούμενες Συνόδους μας, στη Λισαβόνα το 2010, και στο Σικάγο το 2012, αναλάβαμε σημαντικές δεσμεύσεις για βελτίωση των δυνατοτήτων μας. Και στο Σικάγο, θέσαμε ως στόχο την αναδιάρθρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με ορίζοντα το 2020. Δυνάμεις σύγχρονες, στενά συνδεδεμένες, εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες, εξασκημένες και υπό τέτοια διοίκηση, ώστε να μπορούν να λειτουργούν μαζί και με τους εταίρους τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Στάθηκε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων τους όπως η «Πρωτοβουλία Εξυπνη Αμυνα» και η Πυραυλική Αμυνα. «Η "Πρωτοβουλία Συνδεδεμένες Δυνάμεις" είναι άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου μας για το ΝΑΤΟ του 2020. Εκπαιδευόμενοι πιο συχνά μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε βασικά στοιχεία των δυνάμεών μας. Ειδικά της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Και των Ειδικών Δυνάμεών μας. Και μπορούμε να επιδείξουμε έτσι τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση των απειλών του 21ου αιώνα» πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ