Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στο επίκεντρο τα «προβληματικά δάνεια»

Εντείνονται τα παζάρια για τις «ανάγκες» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων
Εντείνονται τα παζάρια για τις «ανάγκες» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας τα αποτελέσματα των «διαγνωστικών ελέγχων» γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν και στις επόμενες μέρες τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που αφορούν στα διάφορα «σενάρια» και τα κριτήρια που επιλέγουν για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και στη συνέχεια για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Είναι ένα από τα «καυτά» θέματα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που αναζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση για επενδύσεις και ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι η «BlackRock», στην οποία έχει ανατεθεί η αξιολόγηση, εκτίμησε με «μεγαλύτερη ανάλυση τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των τραπεζικών δανείων», ενώ επίσης έδωσε και εκτιμήσεις για την κατάσταση των δανείων που οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν χορηγήσει μέσω των θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι τα προβληματικά δάνεια στο εξωτερικό συζητούνται και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τρόικα, ενώ ταυτόχρονα «προβληματισμοί» αναπτύσσονται και για συναλλαγματικούς κινδύνους μετά και την υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Στην Τουρκία έχει επιχειρηματική παρουσία και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μέσω της Φινάσμπανκ. Το σύνολο των προβληματικών δανείων (σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 32% του συνόλου των χορηγήσεων ή περίπου σε 78 δισ. ευρώ με περαιτέρω ανοδικές τάσεις.

Οι εξελίξεις γύρω από τα προβληματικά δάνεια ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ