Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση αντιλαϊκή - αντικομμουνιστική

Η νέα κυβέρνηση, που πήρε και τυπικά την έγκριση της Βουλής, αφού έχουν ανατραπεί οι συσχετισμοί με τις αποχωρήσεις βουλευτών του πρώην κυβερνώντος «Κόμματος των Περιοχών» είναι ένα συνονθύλευμα όλων των αστικών δυνάμεων, εθνικιστικών και φασιστικών, απογόνων των ταγμάτων των δοσιλόγων συνεργατών των Ναζί όπως ο «Δεξιός Τομέας» που υμνεί τον συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα που πολέμησε την ΕΣΣΔ. Καίριες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που θησαύρισε όπως και άλλοι «αετονύχηδες» με την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ.

Πρωθυπουργός ανακηρύχτηκε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, 39χρονος πολιτικός που είχε διατελέσει και υπουργός στην κυβέρνηση της Γιουσένκο με τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» το 2004. Και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής από τη στιγμή που ανατράπηκε ο Γιανουκόβιτς το Σάββατο 22 Φλεβάρη ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ προέρχεται από το ίδιο κόμμα και εκτελεί και χρέη προσωρινού προέδρου της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ που επίσης είχε ανακηρυχθεί αμέσως στο κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών προέρχεται από ίδιο κόμμα και έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες του από μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Στη Γενική Εισαγγελία έχει τοποθετηθεί επίσης το μέλος του ακροδεξιού - εθνικιστικού κόμματος «Ελευθερία» Α. Μαχνίτσκογκο. Στην υπηρεσία Ασφάλειας τοποθετήθηκε ο Β. Α. Ναλιβαϊτσένκο μέλος του κόμματος του Βιτάλι Κλίτσκο «Πανουκρανική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση» που αποδεδειγμένα είναι ο άνθρωπος της Γερμανίας στις εξελίξεις.

Στην αντιπροεδρία είναι ο Β. Γιαρέμα («Πατρίδα») και ο Ο. Σιχ («Ελευθερία»), ενώ επιχειρείται να εμφανιστεί ότι στο σχήμα υπάρχουν πολλοί «ανεξάρτητοι» που δήθεν εκφράζουν τις διαθέσεις του «εξεγερμένου λαού».

Από τις πρώτες δηλώσεις, ο Γιάτσενιουκ είπε ότι θα παρθούν «αντιδημοφιλή μέτρα», προκειμένου υποτίθεται η Ουκρανία να γλιτώσει τη χρεοκοπία.

Κατάργηση γλωσσών και αντικομμουνιστικές διαθέσεις

Ομως, η νέα εξουσία δε χάνει καθόλου καιρό. Προχωράει στην ψήφιση νόμων που δείχνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της. Ηδη έχει ψηφιστεί νόμος που καταργεί το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή απαγορεύονται τα Ρωσικά, τα Ρουμανικά, τα Ουγγρικά και τα Ελληνικά!

Επίσης, έχουν κατατεθεί νομοσχέδια που ενδέχεται να συζητηθούν όπως αυτό από τον λεγόμενο ανεξάρτητο Ολεγκ Λιάσκο που ζητάει να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, επίσης άλλα σχέδια νόμου ζητάνε να αποποινικοποιηθεί η ναζιστική προπαγάνδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ...την σοβιετική κατοχή.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ζήτημα με τη γλώσσα, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, ενώ η τοποθέτηση των φασιστών σε κυβερνητικά πόστα σχολιάζεται από αστικά ΜΜΕ αλλά εν πολλοίς είναι υποκριτική η στάση τους, αφού ο αντικομμουνισμός και η εκθείαση των λεγεώνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί ενάντια στην ΕΣΣΔ (στην Ουκρανία, στις Βαλτικές χώρες) είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ