Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Με συναντήσεις χτες σε Αθήνα και Αγκυρα συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο που έχει διαμορφωθεί και κάνει λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη», ανοίγοντας το δρόμο για μια «λύση» τύπου «σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Τουρκοκύπριου (τ/κ) διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι και του ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ Αναστάση Μιτσιάλη κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, διάρκεια που «κάποια τ/κ ΜΜΕ χαρακτηρίζουν έκπληξη ... αφού ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Αγκυρα μεταξύ του Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ, Φεριντούν Σινιρλίογλου», τόνιζε το πρακτορείο. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωναν ότι η συνάντηση στην Αθήνα ήταν μια υπηρεσιακή συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις όπως αυτή που είχε προγραμματιστεί για χτες στην Αγκυρα. Είναι «μια πολύ σημαντική» συνάντηση, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που Κύπριος διαπραγματευτής φτάνει στην Αγκυρα για μιαν τέτοια συνάντηση με Τούρκο αξιωματούχο».

Πάντως, προχτές, παραμονές των συνομιλιών σημειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) όπου μπήκε ξανά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδεία άλλων δύο πλοίων και μιας φρεγάτας. Πρόκειται για μία περιοχή, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί και ισχυρίζεται ότι έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 μοίρες 16΄18΄Ε. Η γραμμή αυτή που εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται έως και την Αίγυπτο και αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ.

Πίστωση, τέλος, 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα Κατεχόμενα αποφάσισε χτες να δώσει το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας. Κύριος στόχος -σύμφωνα με τη «Χουριέτ»- είναι η στήριξη του τραπεζικού τομέα, ενώ θα οριστεί ειδική επιτροπή που κάθε μήνα θα «εποπτεύει» την καλύτερη «αξιοποίηση» των χρημάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση Μπορέλ για συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας - Κύπρου(2020-06-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα(2017-05-03 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τις απειλές με αιχμή την υφαλοκρηπίδα(2011-10-05 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης διάλογο επιδιώκει η Τουρκία(2009-11-05 00:00:00.0)
Ελίσσονται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι(2002-11-26 00:00:00.0)
Δε δεσμεύουν την Τουρκία οι αποφάσεις του Ελσίνκι!(2000-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ