Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία

Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία να προσέξει τη στάση της στο ζήτημα της Ουκρανίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν χτες από τις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η εμπλοκή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην υπόθεση θα συνεχιστεί.

Μιλώντας ο Ράσμουσεν στη Σύνοδο, σε ειδική ενότητα για την Ουκρανία, επανέλαβε εκ μέρους της λυκοσυμμαχίας ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε την εμπλοκή μας και να επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία στο δρόμο των δημοκρατικών και χωρίς αποκλεισμούς μεταρρυθμίσεων. Βλέπουμε την αμυντική μεταρρύθμιση και τη στρατιωτική συνεργασία ως βασικές προτεραιότητες (...) Η Ουκρανία είναι και παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει φίλος της Ουκρανίας. Και μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και σταθερή Ουκρανία, σταθερά προσηλωμένη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι και παραμένει το κλειδί για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

«Γι 'αυτό ανησυχώ εξαιρετικά για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κριμαία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η δράση σήμερα το πρωί (σ.σ. η κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας) από μια ένοπλη ομάδα είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. Καλώ τη Ρωσία να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ή να δημιουργήσει παρεξηγήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο δείπνο εργασίας της Συνόδου, όπου ανέφερε ότι πρέπει «να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, που θα κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και οικονομικά ανεπτυγμένη Ουκρανία, σταθερά προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, έχει πρώτιστη σημασία για την ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα (...) Ως Συμμαχία πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς και τη δράση άλλων διεθνών παραγόντων. Διαχειριζόμενοι τα θέματα που αφορούν την Ουκρανία, πρέπει να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες οδούς επικοινωνίας, συνεργασίας και διαβούλευσης με τους βασικούς περιφερειακούς παίκτες, περιλαμβανομένης φυσικά της Ρωσίας».

Για επεμβάσεις σε «οποιοδήποτε περιβάλλον»...

Εξάλλου, χθες, σε άλλη ειδική συνεδρία οι υπουργοί εστίασαν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη ΝΑΤΟική αποστολή εκεί (ISAF). Οπως είπε στην εισήγησή του ο Ράσμουσεν, στόχος είναι οι εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ αφγανικές δυνάμεις να «αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στο τέλος του έτους». Ωστόσο το ΝΑΤΟ δεν θα φύγει από τη χώρα: «Σχεδιάζουμε επίσης να υποστηρίξουμε το Αφγανιστάν, μετά τη λήξη της ISAF, με μια νέα αποστολή για εκπαίδευση, παροχή συμβουλών και συνδρομή στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά το 2014».

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν επίσης θέματα βελτίωσης της «διαλειτουργικότητας» των ΝΑΤΟικών ενόπλων δυνάμεων, μέσα και από συνεχείς «συνεκπαιδεύσεις». Ο Ράσμουσεν περιέγραψε το στόχο για αναδιάρθρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλουν «δυνάμεις σύγχρονες, στενά συνδεδεμένες, εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες, εξασκημένες και υπό τέτοια διοίκηση ώστε να μπορούν να λειτουργούν μαζί και με τους εταίρους τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Ενίσχυση των θέσεών του ψάχνει το ελληνικό κεφάλαιο

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς ενεργό συμμετοχή έχει και η ελληνική κυβέρνηση, υπηρετώντας βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά και πολιτικά το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή. Βασικό «χαρτί» τους είναι η παρουσίαση της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ζώνη που φλέγεται και όπου κάθε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ό,τι προκάλυμμα κι αν έχει, μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τους λαούς.

Ενδεικτικά όσα δήλωσε ο μετέχων στη Σύνοδο Ελληνας υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που σε τελευταία ανάλυση, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και του ρόλου της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πέρα και πάνω από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή αστάθειας που ξεκινάει (όπως βλέπετε) από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια έντασης της πολεμικής δράσης παντού στον πλανήτη (2014-09-05 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία (2014-02-28 00:00:00.0)
Αποφασίζει βαθύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία (2014-02-27 00:00:00.0)
Πιέσεις Ράσμουσεν για συμφωνία «ασφαλείας» με τις ΗΠΑ (2013-12-03 00:00:00.0)
Προετοιμασία για νέες επεμβάσεις (2012-05-23 00:00:00.0)
Σενάρια σύγκρουσης και συνεργασίας (2009-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ