Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικά μέτρα κομμένα στα μέτρα των αστών

BOYKOYΡΕΣΤΙ.--

Μέτρα ενίσχυσης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου με παράλληλο χτύπημα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπου δρομολογείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5% και υποσχέσεις για «ψίχουλα» αυξήσεων στους κατώτατους μισθούς ως το 2016, παρουσίασε χτες στην ολομέλεια της ρουμανικής κυβέρνησης η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα, ανακοινώθηκε ακόμη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 19%, η διεύρυνση και δήθεν «απλοποίηση» του φορολογικού συστήματος με στόχο την περαιτέρω αφαίμαξη του λαού στο όνομα της «τόνωσης της επιχειρηματικότητας», δέσμη μέτρων για τη «θεσμική μεταρρύθμιση» του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας και προτάσεις για τόνωση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Οσον αφορά στις μελλοντικές αυξήσεις-ψίχουλα του κατώτατου μισθού, προτείνεται η ...προοδευτική αύξησή του στα 1.100 λέι μέχρι τα τέλη του 2016, προκειμένου να περιορίσει το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης νέων επιστημόνων και άρτια εκπαιδευμένων εργαζομένων. Προτείνονται ακόμη γενικώς και αόριστα «μέτρα» για δήθεν «μείωση» της ακραίας φτώχειας ως το 2020, που μαστίζει (σύμφωνα με την κυβέρνηση Πόντα) μόλις... 580.000 άτομα, παρέχοντας ένα υποτυπώδες σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο θα βασίζεται σε ένα θεσμικό μηχανισμό «αναγνώρισης, αξιολόγησης και παρέμβασης».

Στον τομέα των μεταφορών, δίνεται προτεραιότητα σε κατασκευαστικά έργα μεγάλων οδικών δικτύων, όπως η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Ναντλάκ - Αράντ - Βουκουρεστίου, που θα συνδέσει τη Ρουμανία με τον ευρωπαϊκό διάδρομο IV, καθώς και η αναβάθμιση του περιφερειακού δρόμου του Βουκουρεστίου σε αυτοκινητόδρομο, στο βόρειο και νότιο τμήμα του.

Δεν έλειψαν ούτε καν οι γνωστές (και στην Ελλάδα) υποσχέσεις για «ορθή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων» και την αξιοποίησή τους στο «μέγιστο βαθμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ