Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
Δεκτοί μόνο όσους επιστήμονες και τεχνίτες θέλουν τα μονοπώλια

Αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα απεργάζεται η Κομισιόν. Κεντρικός στόχος η εισαγωγή αυστηρά καταρτισμένου - εξειδικευμένου προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ευρωενωσιακά μονοπώλια για να διευρύνουν την κερδοφορία τους.

Χτες η Κομισιόν δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μια ανοιχτή και ασφαλής Ευρώπη», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα κορυφαία πολιτική προτεραιότητά της, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τον Ιούνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ορίσει «στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές» για την παραπέρα ανάπτυξη του περιλάλητου ευρωπαϊκού χώρου «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», όπως ορίζονται, βέβαια, στην ΕΕ οι τέτοιες έννοιες με βάση τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η Ευρώπη είναι κομμάτι ενός παγκοσμιοποιημένου και διασυνδεμένου περιβάλλοντος όπου η διεθνής κινητικότητα αναμένεται να αυξηθεί. Περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη (...) Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δημογραφικές αλλαγές, αστικοποίηση, όλο και περισσότερο ποικιλόμορφες κοινωνίες και ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Θα είναι κρίσιμο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που οι πολιτικές στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων μπορούν να φέρουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να προσελκύσουν ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς και νόμιμους ταξιδιώτες στην Ευρώπη».

Παρακάτω: «Οι δημογραφικές αλλαγές, ιδίως η συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με σημαντικές ελλείψεις δεξιοτήτων σε ορισμένους τομείς (ιδίως στη μηχανική, στην πληροφορική και την υγειονομική περίθαλψη) εμποδίζουν την παραγωγικότητα της ΕΕ και, συνεπώς, την οικονομική της ανάκαμψη. Η αύξηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού για προσέλκυση ταλέντων ταλαντούχων ανθρώπων με δεξιότητες πλήττει τις αγορές εργασίας σε πολλά κράτη - μέλη και θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ευημερία της Ευρώπης στην επόμενη δεκαετία».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενη η Κομισιόν σε μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ για ελεγχόμενη μετανάστευση, τονίζει: «Είναι ώρα τώρα να παγιώσει όλα αυτά τα μέτρα μέσα σε μια πιο συνεκτική κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες».

Η Κομισιόν δίνει από τώρα κατευθύνσεις: «Για να προσελκύσει ταλέντα, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει περαιτέρω την αναγνώριση ξένων τίτλων και επαγγελματικών δεξιοτήτων». «Ως μέρος της "ελκυστικότητας" της ΕΕ, φοιτητές και ερευνητές θα πρέπει να επωφεληθούν από την ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων».

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν επιμένει στην υλοποίηση ακόμα αυστηρότερων μέτρων ενάντια στην «παράνομη μετανάστευση», όσους δε θέλουν. Βάζει ζητήματα έντασης της καταστολής, «αποδοτικότερης» συνεργασίας μεταξύ μηχανισμών όπως οι EUROSUR και FRONTEX, χρήσης των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στην ανίχνευση γνησιότητας θεωρήσεων εισόδου και διαβατηρίων, μαζί με «προληπτικά μέτρα» όπως «ενημερωτικές καμπάνιες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι για τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης», έμφαση στις εθελοντικές επιστροφές, εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και υπογραφής νέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνιστική «γεωπολιτική Ενωση», εχθρική προς τους λαούς(2023-09-14 00:00:00.0)
«Αναβάθμιση δεξιοτήτων» και... «ευεξία στην εργασία» για αποδοτικότερη και απρόσκοπτη εκμετάλλευση(2020-06-25 00:00:00.0)
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα μέσω της Frontex(2018-05-17 00:00:00.0)
Σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και μηχανισμοί στην υπηρεσία των μονοπωλίων(2016-10-27 00:00:00.0)
Εντοπίστηκε ακυβέρνητο σκάφος με πρόσφυγες(2010-04-23 00:00:00.0)
Βλάπτει σοβαρά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες(2008-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ