Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πιέσεις για ψήφιση αναχρονιστικού νόμου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αλγεινές εντυπώσεις και έντονες αντιδράσεις για την προσπάθεια δραματικής οπισθοδρόμησης στα δικαιώματα παιδιών και γυναικών στο Ιράκ προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι να προωθήσει προς ψήφιση πρόταση νόμου γνωστής και ως «Νόμος Τζααφάρι» (από την ομώνυμη συντηρητική θρησκευτική σχολή του έκτου ιμάμη των Σιιτών Μουσουλμάνων) στο ιρακινό κοινοβούλιο, με τον οποίο επιχειρείται μεταξύ άλλων η νομιμοποίηση του βιασμού στον έγγαμο βίο και ο υποχρεωτικός γάμος ακόμη και κοριτσιών εννέα ετών!

Εως σήμερα, η ιρακινή νομοθεσία επέτρεπε το γάμο δίχως συγκατάθεση γονιών, από τα 18 και άνω, και με συγκατάθεση γονέων από τα 15 έτη και άνω. Η πρόταση νόμου «Τζααφάρι» δεν απαιτεί ως απαραίτητη τη συναίνεση και των δύο γονιών για γάμο ανήλικων ατόμων αλλά μόνον αυτή του πατέρα και οριοθετεί ως επιτρεπτή ηλικία για δικαίωμα διαζυγίου αυτή των εννέα ετών! Παράλληλα, προτείνει τη... νομιμοποίηση του βιασμού στον έγγαμο βίο καθώς επιτάσσει την υποταγή των γυναικών στις σεξουαλικές απαιτήσεις των συζύγων τους δίχως δικαίωμα αντίρρησης και την απαγόρευση της εξόδου τους από το σπίτι δίχως την άδειά τους...

Η πρόταση νόμου «Τζααφάρι» είχε εγκριθεί στο τέλος Δεκέμβρη από το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η ψήφισή του και από το ιρακινό κοινοβούλιο, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ή Απρίλη. Ο σιίτης υπουργός «Δικαιοσύνης», Χασάν αλ Σιμάρι, επέμεινε στην προώθηση του νόμου, λέγοντας τάχα πως θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των θιγομένων από θρησκευτικά συμβούλια. Εντούτοις, ο μεσαιωνικός νόμος Τζααφάρι έχει διχάσει μέρος του ιρακινού λαού καθώς ανάμεσα στα άλλα ρίχνει λάδι στη φωτιά των ήδη έντονων διαθρησκευτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλμάνων. Μέσα σε όλα αυτά, ατέλειωτο παραμένει το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που εξαπολύουν ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Βαγδάτη. Ως χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί σε νέα βομβιστική επίθεση τουλάχιστον οκτώ άτομα και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 26 άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ