Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ «ΜΠΟΪΝΓΚ 777» «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Διευρύνονται οι έρευνες και τα «σενάρια»

Πολλοί μιλούν για ενδείξεις που ενισχύουν την άποψη πως ό,τι έγινε ήταν «σκόπιμη πράξη»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Στον Ινδικό Ωκεανό έχουν επεκταθεί πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που «χάθηκε» από τα ραντάρ το πρωί (τοπική ώρα) του περασμένου Σαββάτου, μία ώρα περίπου μετά την απογείωσή του από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο. Ειδικότερα, η αναζήτηση συνεχίζεται πλέον στα αναρίθμητα μικρά νησιά που υπάρχουν στη θάλασσα του Ανταμάν και τον Κόλπο της Βεγγάλης (αλλά και δυτικότερα) που ξεπερνούν τα 500 και στην πλειοψηφία τους είναι ακατοίκητα και καλυμμένα από πυκνή βλάστηση.

Η διεύρυνση του πεδίου των θαλάσσιων και εναέριων επιχειρήσεων βασίζεται στα «σενάρια» (ή και ενδείξεις κατά πολλούς) που θέλουν το σκάφος να εξακολουθούσε να πετάει τουλάχιστον για τέσσερις ώρες μετά το τελευταίο στίγμα που έδωσε στα ραντάρ.

Χτες, τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία («Ασοσιέτεντ», BBC και «Ρόιτερς») μετέδιδαν ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων (κύρια Αμερικανών) που επικαλούνταν ευρήματα σύμφωνα με τα οποία το σκάφος ακολούθησε αεροδιαδρόμους που χρησιμοποιούνται σε ταξίδια προς Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ό,τι έγινε ήταν «σκόπιμη πράξη», ανατροφοδοτώντας τα «σενάρια» για αεροπειρατεία, δολιοφθορά, «τρομοκρατική ενέργεια». Τα σχετικά συμπεράσματα προκύπτουν από πληροφορίες που στέλνονται δορυφορικά εν ώρα πτήσης ώστε να διευκολύνεται η προετοιμασία εργασιών συντήρησης κλπ.

Από τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισχαμουντίν Χουσεΐν αρνήθηκε να κάνει σχετικά σχόλια μέχρι να επιβεβαιωθούν «τα ευρήματα από τις αρμόδιες αρχές» και δήλωσε ότι οι έρευνες επεκτείνονται επειδή μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι.

Εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επιβεβαίωσε πως αμερικανικές ομάδες εστιάζουν πλέον στον Ινδικό ωκεανό, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογιών της Κίνας επισήμανε ότι 116 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το τελευταίο σήμα του σκάφους εντόπισε «γεγονός στον πυθμένα της θάλασσας», σε περιοχή που δεν είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα.

Επιπλέον, κινεζικά ΜΜΕ επέμειναν ότι ο εντοπισμός που έκαναν τις προηγούμενες μέρες κινεζικοί δορυφόροι δεν αναλύθηκε σωστά από τις μαλαισιανές αρχές.

Τέλος, το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από «επείγουσες» σε «τακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ