Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δέσμη προτάσεων» για νέα δεσμά στους εργαζόμενους

Τη δική της «δέσμη προτάσεων» παρουσίασε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Την αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μαζί με τη «Δέσμη προτάσεων» για την Κοινωνική Ασφάλιση παρουσίασε χτες το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Με την αναλογιστική μελέτη ποσοστικοποιείται, αφού επικαιροποιήθηκε, η παλιότερη μελέτη της ΓΣΕΕ του 1999, ενώ με τη «Δέσμη προτάσεων», η οποία φέρνει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας, επιχειρείται να στρογγυλοποιηθούν τα προβλήματα, να περιοριστούν τα αιτήματα των εργαζομένων, ώστε να μπει το πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου».

Από την πρώτη κιόλας ματιά κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ντοκουμέντο, η Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζεται αποκλειστικά στο ζήτημα των συντάξεων, αφήνοντας απέξω τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, εκεί όπου εξελίσσεται ήδη μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του οικογενειακού εισοδήματος.

Οι προτάσεις της πλειοψηφίας διογκώνουν το ζήτημα των πόρων, κινούνται παράλληλα με την κυβερνητική προπαγάνδα, διευκολύνοντας στο μέγιστο βαθμό τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Ετσι, στο διά ταύτα, στο ποιος πληρώνει δηλαδή το μάρμαρο, οι εργαζόμενοι που πληρώνουν το σύστημα και οι συνταξιούχοι με αυτές τις συντάξεις πείνας μπαίνουν στην ίδια γραμμή συνυπευθυνότητας με τους εργοδότες και το κράτος.

Οι προτάσεις δε δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στο ποιος φταίει για την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, ποιος δημιουργεί τα ελλείμματα, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι πίσω από τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της εργατικές τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αντίθετα, όπως και στις δηλώσεις τους, τα στελέχη του προεδρείου της ΓΣΕΕ επικεντρώνουν τα προβλήματα στην τριμερή χρηματοδότηση. Γύρω απ' αυτό «στενεύουν» όλο το πλαίσιο διεκδίκησης, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μαντρώσουν τους εργαζόμενους σε ένα πλαίσιο το οποίο θα ήθελε πολύ η κυβέρνηση και επιθυμεί διακαώς ο ΣΕΒ. Σε κάθε περίπτωση, η «προϋπόθεση» της τριμερούς χρηματοδότησης, ούτε τις χαμηλές συντάξεις αποτρέπει, ούτε τα χρόνια συνταξιοδότησης εξασφαλίζει - πολύ περισσότερο τη μείωσή τους - ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά σώζει, ούτε την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων αποτρέπει.

Επιπλέον διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την τριμερή χρηματοδότηση, προκειμένου να προσέλθει στον κοινωνικό διάλογο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, με τις οποίες υποστήριξε ότι «ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει», έκανε λόγο για «διεκδικητική πορεία», που θα «συνοδεύεται με κινητοποιήσεις». Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει την αντίδραση συνδικάτων και εργαζομένων, τα οποία συντεταγμένα βαδίζουν για την απεργία της Πέμπτης.

Στην τριμερή χρηματοδότηση επέμεινε και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης, αναπαράγοντας την κεντρική γραμμή της πλειοψηφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ