Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νίκη της ταξικής συσπείρωσης

Ανοδος σε ψήφους, ποσοστά και έδρες στη νέα διοίκηση για τη ΔΑΣ, η οποία αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με 31,65%, σε αντίθεση με την πτώση ή οριακή διατήρηση των άλλων παρατάξεων

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βγήκαν ενισχυμένες στο ΕΚΑ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βγήκαν ενισχυμένες στο ΕΚΑ
Απάντηση καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των συναινετικών παρατάξεων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, έστειλαν οι εργαζόμενοι της Αθήνας οι οποίοι ανέδειξαν δεύτερη δύναμη τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις εκλογές του 24ου Συνεδρίου του, ενισχύοντάς την αποφασιστικά σε ψήφους και έδρες. Αντίθετα η τακτική της συναίνεσης των υπολοίπων παρατάξεων είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι δυνάμεις τους παρά την αύξηση των ψηφισάντων αλλά και την πίεση κυβερνητικών και εργοδοτικών μηχανισμών.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, ψήφισαν 1.757 σύνεδροι από 1.705 στο προηγούμενο. Η ΔΑΣ, έλαβε 554 ψήφους (31,65%) από 461 (27,3%) στο προηγούμενο και δέκα έδρες από εννιά που είχε. Η ΠΑΣΚΕ, η οποία κατέβηκε μαζί με την παράταξη της ΠΑΣΚ που είχε δικό της ψηφοδέλτιο στο προηγούμενο συνέδριο, έλαβε 655 ψήφους (37,4%) από 656 (38,8%) και 12 έδρες, όσες είχαν οι δύο παρατάξεις μαζί. Μεγάλη μείωση είχε η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία έλαβε 282 ψήφους (16,1%) από 399 ψήφους (23,6%) και πέντε έδρες από εφτά που είχε. Απόλυτη στασιμότητα σημείωσε η «Αυτόνομη παρέμβαση» η οποία αν και εμφανίστηκε σε ψηφοδέλτιο μαζί με την ομάδα της ΚΕΔΑ και την ΑΚΟΑ, έλαβε 151 ψήφους όσες και στο προηγούμενο συνέδριο και ποσοστό 8,6% από 8,9%. Η παράταξη της ΑΣΚΕ η οποία προέρχεται από το χώρο της ΔΑΚΕ (κυρίως σωματείων τραπεζών) έλαβε 85 ψήφους (4,8%) και μία έδρα.

Η σημαντική αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΣ κυρίως η ανταπόκριση που έχει στους εργαζόμενους έστρεψε και πάλι την παράταξη της ΠΑΣΚΕ στη γνωστή τακτική της πρόκλησης. Ετσι, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που εξέδωσε για να δικαιολογήσει τη μείωση της δύναμής της, «ανακάλυψε» πάλι «μεθοδεύσεις» στις εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, επικεντρώνοντας στο σημαντικό γεγονός ότι ψήφισαν πολλοί αλλοδαποί οικοδόμοι στις τελευταίες αρχαιρεσίες του, οι οποίοι επιβράβευσαν την ταξική αγωνιστική πορεία που ακολουθεί! Την ίδια ώρα όμως, η ΠΑΣΚΕ νομιμοποίησε δεκάδες εργοδοτικά στελέχη σε σούπερ μάρκετ ως αντιπροσώπους...

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι από την τακτική των υπόλοιπων παρατάξεων η κυβερνητική παράταξη άντλησε σημαντικές δυνάμεις. Αποδείχτηκε ακόμα, ότι οι αντιλήψεις περί «ενωμένης Αριστεράς» το μόνο που καταφέρνουν είναι να αφοπλίζουν τους εργαζόμενους και να ενισχύουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

ΔΑΣ

«Οι αρχαιρεσίες του ΕΚΑ αποτελούν μια σαφή καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και ταυτόχρονα μια σπουδαία νίκη για το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ» σημειώνει σε ανακοίνωση η ΔΑΣ μετά τα αποτελέσματα.

«Η σημαντική ενίσχυση της ΔΑΣ, συνεχίζει, είναι αποτέλεσμα της επίμονης και σταθερής δράσης της για την ανάπτυξη των αγώνων και την ταξική συσπείρωση των εργαζομένων. Δείχνει τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα συσπείρωσης των εργαζομένων μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, έτσι ώστε η αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων να μην εγκλωβιστεί και εκφυλιστεί στα κανάλια του συμβιβασμού, της υποταγής, των κοινωνικών διαλόγων και των μονόδρομων της ΟΝΕ».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ δίνει υπόσχεση ότι θα: «Αξιοποιήσει την ενισχυμένη της παρουσία, ώστε σταθερά, καθημερινά να δημιουργούνται οι όροι όχι μόνο αποτελεσματικής άμυνας, αλλά και συνολικής αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού μας, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών τους υπαλλήλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ