Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της υποψηφιότητας Σίσι

ΚΑΪΡΟ.--

Ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις προκαλεί στην Αίγυπτο το προχτεσινό διάγγελμα του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι με το οποίο επισημοποίησε την υποψηφιότητά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, εντείνοντας εκ νέου την ενδοαστική κρίση στη χώρα.

Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και οι υποστηριχτές του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι ανακοίνωσαν, χτες, την έντονη αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του στρατάρχη Σίσι λέγοντας πως «αποδεικνύει το πραξικόπημα» κατά του πρώην Προέδρου και πως η ατζέντα του ήταν «η δημιουργία μίας δημοκρατίας του φόβου, της καταπίεσης, της φτώχειας και της υποταγής». Απηύθυναν έτσι κάλεσμα για μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας του στρατάρχη Σίσι απηύθυναν υποστηριχτές του έως πρότινος υπουργού Αμυνας και στελέχη της οργάνωσης «Ταμαρούντ» («Εξέγερση») που, από την πρώτη στιγμή, είχε υποστηρίξει την ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση χαιρετίζει την απόφαση του 59χρονου στρατάρχη να κατέβει στις προεδρικές εκλογές «...επειδή ανταποκρίθηκε στο θέλημα του λαού».

Ο στρατάρχης Σίσι, προχτές το βράδυ, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Αμυνας (αντικαταστάτης του ορίστηκε ήδη ο στρατηγός Σέντκι Σόμπχι) δηλώνοντας ότι δεν είναι θαυματοποιός, ότι δεν θα λύσει μονομιάς τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας, απαιτώντας από τον αιγυπτιακό λαό, που στενάζει εδώ και πολλές δεκαετίες από την εκμετάλλευση της αστικής τάξης, ακόμη περισσότερη «δουλειά και αυταπάρνηση»...

Στο μεταξύ, δικαστήριο της νότιας Αιγύπτου παρέπεμψε σε δίκη 919 ισλαμιστές υποστηριχτές του ανατραπέντα Προέδρου Μούρσι με κατηγορίες, μεταξύ άλλων, περί διάπραξης ανθρωποκτονιών, διασάλευσης της τάξης, αντίστασης κατά της αρχής, συνωμοσίας κ.λπ. Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες μετά την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου, στις 24/3/14, με την οποία καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε θανατική ποινή με παρόμοιο κατηγορητήριο 528 ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ