Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μπροστά στις κάλπες

Νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια σε ιστοσελίδα, μετά τη διαρροή συνομιλίας για την κατάσταση στη Συρία

«Πυρ και μανία» έγινε η κυβέρνηση για την υποκλοπή συνομιλίας όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ (φωτ.) φέρεται να συζητά ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία

Eurokinissi

«Πυρ και μανία» έγινε η κυβέρνηση για την υποκλοπή συνομιλίας όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ (φωτ.) φέρεται να συζητά ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μέτρα ενάντια στη χρήση ακόμα μίας ιστοσελίδας, αυτή τη φορά του «Youtube», έλαβε χτες η τουρκική κυβέρνηση μετά τη σχετική παρέμβαση της αρμόδιας εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών (TIB). Η κίνηση αυτή έγινε μετά από μία ακόμα υποκλαπείσα συνομιλία που κυκλοφόρησε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία και τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου και Φεριντούν Σινιρλίογλου αντίστοιχα, τον αναπληρωτή επικεφαλής των Ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουρέλ και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. Στη συνομιλία φαίνεται να εξετάζεται πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η σκηνοθέτηση αφορμών ώστε αυτή να ξεκινήσει.

Η διαρροή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. Η «Χουριέτ» έγραφε χτες πως ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε ενημέρωση για τη διαρροή, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού διέψευσε φήμες ότι θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η εισαγγελία της Αγκυρας διέταξε έρευνα για την ηχογράφηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σε αυτή σημειώνει ότι «το να συλλαμβάνει και να δημοσιεύει κανείς μια κορυφαία μυστική συνάντηση στο υπουργείο για μερικά από τα πιο ευαίσθητα θέματα ασφαλείας, αποτελεί αισχρή επίθεση στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, μια πράξη κατασκοπείας και ένα βαρύ έγκλημα».

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως «εγγυητής» της τάξης, επιλέγοντας ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής τη συγκεκριμένη τακτική για να συσπειρώσει τους οπαδούς και να ανακόψει την πτώση των ποσοστών του AKP. Με δεδομένο μάλιστα, ότι οι κάλπες των δημοτικών εκλογών θα λειτουργήσουν και ως σφυγμομέτρηση μπροστά στις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού.

Προβληματισμοί στα αστικά επιτελεία

Ενδεικτικό των διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού είναι και οι αναλύσεις που πυκνώνουν σε τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με την κρισιμότητα των δημοτικών εκλογών και τις εξελίξεις που τα αποτελέσματα θα σηματοδοτήσουν και για το κυβερνών κόμμα AKP. Ειδικά τα εκλογικά αποτελέσματα σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη «θα αποτελέσουν σοβαρές ενδείξεις για το μέλλον συνολικά της κυβέρνησης και τις αποφάσεις που αφορούν τις προεδρικές και σύντομα τις γενικές εκλογές», δήλωναν χτες στο Ρόιτερς αξιωματούχοι, ανώνυμα. Πάντως, ο Ερντογάν φέρεται να συνεχίζει να λειτουργεί ως «συνεκτικός ιστός» μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όπου δε λείπουν οι διαφοροποιήσεις (σχετικά με την τακτική και τις συμμαχίες που θα στηρίξουν την τουρκική πλουτοκρατία), όπως έδειξαν και οι πρόσφατες διαγραφές και αποχωρήσεις αρκετών βουλευτών.

«Ακόμα και αντίπαλοί του, που θα εύχονταν αυτός να αποχωρήσει, φοβούνται ότι η απόσυρσή του θα μπορούσε να προαναγγείλει την αποσύνθεση όχι μόνο του AKP αλλά επίσης του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού, με επιστροφή στις χαοτικές συμμαχίες και οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, αναδεικνύοντας πως η τουρκική αστική τάξη μελετά και εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και τις προεκτάσεις τους.

Συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για τις αποζημιώσεις;

«Μεγάλη πρόοδο» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, σχετικά με την αποζημίωση των οικογενειών των εννιά Τούρκων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εναντίον πλοίου που έπλεε προς τη Γάζα το 2010, ανέφερε προχτές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, από το Ικόνιο. Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει πως μια επίσημη συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί «μετά τις (δημοτικές) εκλογές» της Κυριακής. Επίμαχο ζήτημα φαίνεται να αποτελεί το ποσό της αποζημίωσης που η ισραηλινή «Χααρέτζ» έχει προσδιορίσει στα 20 εκατ. δολλάρια.

Για τη συνολικότερη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ο Νταβούτογλου δήλωσε πως «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά, θα συζητηθούν μετά» και έκανε λόγο για διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα. Το Φλεβάρη ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως καμιά συμφωνία για αποζημιώσεις δεν είναι δυνατή χωρίς τη γραπτή δέσμευση του Τελ Αβίβ για την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκροτήθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση (2015-09-01 00:00:00.0)
Συνάντηση Νταβούτογλου με το HDP (2015-07-16 00:00:00.0)
«Τριβές» εντός και εκτός συνόρων (2015-04-17 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι ενδοαστικές κόντρες (2015-02-20 00:00:00.0)
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν (2014-06-27 00:00:00.0)
«Φιλοξένησε» συνάντηση με Αφγανιστάν - Πακιστάν (2014-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ