Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Κάθε πλευρά αναζητά προβάδισμα στη μοιρασιά των αγορών

Από τη χτεσινή συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό
Από τη χτεσινή συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό
ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Αναζητώντας συμμάχους που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των κινεζικών μονοπωλίων σε κερδοφόρες μπίζνες σε όλη την ευρωενωσιακή και γενικά ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Την ίδια στιγμή, φυσικά, οι επίσημες συναντήσεις που είχε μέχρι τώρα σε Ολλανδία και Γαλλία αλλά και όσες αναμένεται να έχει σε Γερμανία και Βέλγιο (ολοκληρώνοντας την 1η Απρίλη το πολυήμερο ταξίδι του) αποτυπώνουν και το τεράστιο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών κολοσσών να εξασφαλίσουν προβάδισμα στην πολυπληθή κινεζική αγορά, όπου η κινεζική κυβέρνηση εξασφαλίζει με διαρκείς μεταρρυθμίσεις όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση των μονοπωλίων.

Χτες, ο Τζινπίνγκ είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Μαρκ - Ορό. Επίσης, επισκέφτηκε την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στη γαλλική πρωτεύουσα και συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια, Ιρίνα Μπόκοβα. Η κινεζική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη Γαλλία έχοντας στις αποσκευές την υπογραφή αρκετών επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ αυτών εκείνη με την «Airbus», για την αγορά, σε πρώτη φάση, 70 αεροπλάνων και 1.000 ελικοπτέρων μέσα στην επόμενη 20ετία.

Περιοδεύοντας στην Ευρώπη, ο Τζινπίνγκ φαίνεται να ιεραρχεί τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας με την ΕΕ, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να επισπευσθεί η κατάργηση φόρων που μέχρι σήμερα εμποδίζουν κινεζικά προϊόντα να πλημμυρίσουν τις ευρωπαϊκές αγορές έναντι των ανταγωνιστών τους.

Χτες, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» σημείωνε σε ανάλυσή του ότι «η Κίνα έχει αφήσει πολύ θετική εντύπωση στους Ευρωπαίους για τον ενεργό και εποικοδομητικό της ρόλο σχετικά με την ενσωμάτωσή της στην τρέχουσα διεθνή οικονομική τάξη». Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο «Σινχουά» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωνε ότι ΕΕ και Κίνα είναι σταθεροί υποστηρικτές μιας «πολυμερούς παγκόσμιας τάξης με τα Ηνωμένα Εθνη στον πυρήνα της». Επίσης, η «Wall Street Journal» τόνιζε σε δημοσίευμά της πως «οι Κινέζοι χαράζουν πολιτική έχοντας κατανοήσει ότι ο κόσμος αλλάζει και ότι η κατάσταση της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση και όχι την απομόνωση». Επισήμανση κι αυτή ενδεικτική του πόσο περιπλέκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και των νέων δεδομένων που διαρκώς αλλάζουν στην εποχή του ιμπεριαλισμού εγκυμονώντας διαρκώς νέους κινδύνους για τους λαούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδιαφέρον για «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Γαλλίας, ΕΕ και Κίνας (2018-01-09 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΚΚ (2017-10-27 00:00:00.0)
Εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων (2014-09-24 00:00:00.0)
Στην Κίνα μαζί με επιχειρηματίες (2014-07-08 00:00:00.0)
Θέλει αποφασιστικό ρόλο για τις δυνάμεις της αγοράς (2014-05-29 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Τζινπίνγκ (2014-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ