Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τα αστικά επιτελεία μελετούν το «μήνυμα» του πρώτου γύρου ενόψει του δεύτερου, της επόμενης Κυριακής

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τα επιτελεία των αστικών κομμάτων να μελετούν τις κινήσεις τους και τους Γάλλους εργαζόμενους να εισπράττουν τις συνέπειες της απουσίας μιας εναλλακτικής πρότασης για τη στήριξη των δικών τους ταξικών συμφερόντων, συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, που θα γίνουν την Κυριακή.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (επικεφαλής του Σοσιαλιστικό κόμματος - Parti Socialiste που εμφάνισε μεγάλη πτώση στα ποσοστά του) τόνισε ότι «πρέπει να ακούμε τους Γάλλους όταν εκφράζονται αλλά και όταν απέχουν από το να το κάνουν». Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Ολάντ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει το μάθημα των δημοτικών εκλογών: αυτό της δουλειάς για την ανάκτηση της χώρας με περισσότερη δύναμη, περισσότερη συνοχή και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη». Σ' αυτό το πλαίσιο, η «Le Monde» έγραφε χτες για κινήσεις που αναμένονται μέσα στον Απρίλη, καθώς ήδη υπάρχουν σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του γαλλικού κεφαλαίου και η υποταγή των Γάλλων εργατών στις ανάγκες της, εντάσσονται και οι κινήσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» (Front National - FN) Μαρί Λεπέν δήλωσε σε χτεσινή της ραδιοφωνική συνέντευξη ότι αυτό που ενδιαφέρει το FN να κάνει στους δήμους είναι «όχι ιδεολογία», αλλά «καλή διαχείριση». Το FΝ εμφανίζεται ο μεγάλος «νικητής» του πρώτου γύρου καθώς συγκέντρωσε σημαντικά ποσοστά (για τα δεδομένα του και σε σχέση με άλλα χρόνια) σε αρκετές πόλεις, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στο δεύτερο γύρο σε 229 πόλεις (στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, συμμετέχουν όσοι έχουν πάνω από 10% στον πρώτο γύρο). Το FΝ εξέλεξε δήμαρχο από τον πρώτο γύρο στο δήμο της Ενέν-Μπομόν, όπου για χρόνια κυριαρχούσαν οι δυνάμεις του PS). Εχει την πρώτη θέση σε αρκετές πόλεις όπως η Περπινιόν (όπου πήρε 34,18%) και τη δεύτερη θέση σε Μασσαλία, Μετς, Λιλ, Σεντ-Ετιέν κ.τ.λ.

Αλλα ενδεικτικά αποτελέσματα είναι:

Στο Παρίσι, το UMP (το κόμμα της «δεξιάς» του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί) πήρε 35,9% (έναντι 27,63% το 2008), το PS πήρε 34,4% (έναντι 42,91%), το FN 6,26%. Επικρατέστερη πάντως θεωρείται η υποψήφια του PS γιατί προηγείται σε σημαντικά διαμερίσματα.

Στη Μπορντό, το UMP πήρε 60,95% (56,6%), το PS 22,58% (34,14%), το FN 6,06% (2,59%).

Στη Μασσαλία, όπου σχεδόν ένας στους δυο δεν πήγε να ψηφίσει αφού η αποχή έφτασε το 46%, το UMP πήρε 37,69% (39,94%), το FN 23,16% (6,6%), το PS 20,7% (39,21%).

Στη Λιλ, η υποψήφια του PS βγήκε πρώτη με 34,8% χάνοντας 12 μονάδες σε σχέση με το 2008. Το FN πήρε 17,15% από 5% το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ