Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νίκη του Ερντογάν παρά τα σκάνδαλα

Παράλληλα με την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίστηκαν οι παραιτήσεις βουλευτών του και οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Οσοι στράφηκαν κατά του κράτους «θα το πληρώσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, θριαμβολογώντας για τα εκλογικά αποτελέσματα
Οσοι στράφηκαν κατά του κράτους «θα το πληρώσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, θριαμβολογώντας για τα εκλογικά αποτελέσματα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ρ. Τ. Ερντογάν να συγκεντρώνει περίπου (η καταμέτρηση συνεχιζόταν και χτες) το 44%, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία, στο φόντο της κλιμακούμενης ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Οι δυνάμεις του AKP χαρακτήρισαν ως «θρίαμβο» το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι ενισχύθηκε σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2009 (που πήρε 38,8%) και συγκράτησε τις δυνάμεις του σε σχέση και με τις βουλευτικές εκλογές του 2011 (49%). Ιδιαίτερη απήχηση έχει σε λαϊκά φτωχά στρώματα και στην επαρχία και σε αστικά κέντρα.

Το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα (CHP) εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 28% (έναντι 23% στις δημοτικές του 2009 και 26% στις γενικές του 2011), το Εθνικιστικό κίνημα MHP 15,9% (έναντι 16% και 13%), το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας 4% (το 2009 είχε στηρίξει ανεξάρτητους βουλευτές που πήραν 5,9%).

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του ΑΚP επικράτησε τελικά άνετα έναντι του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, αφού συγκέντρωσαν 47,86% και 40,16% αντίστοιχα. Η Σμύρνη «παρέμεινε» «κάστρο» του CHP (50,22%) έναντι 35,63% του AKP, όπως και αρκετές περιοχές στην ανατολική Θράκη και τα παράλια του Αιγαίου.

Οσον αφορά την Αγκυρα, η καταμέτρηση εξελισσόταν σε «ντέρμπι», αφού με καταμετρημένο το 97,06% των εκλογικών τμημάτων το AKP προπορευόταν του CHP με μόλις 20.000 ψήφους (44,68% έναντι 43,83%).

Στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ οικογενειών αντιπάλων, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες Χατάι και Σανλιούρφα (σύνορα με τη Συρία), ενώ στην ανατολική επαρχία Σιιρτ'ς Τίλο δολοφονήθηκε μετά από ένοπλη επίθεση ο υποψήφιος του ισλαμιστικού κόμματος SP Μπεχμέν Αυντίν. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε οπαδούς του AKP και του MHP.

Δηλώσεις και διεργασίες

«Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του», δήλωσε θριαμβολογώντας ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια αντιπολίτευση που δε θα καλλιεργεί την πόλωση».

Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είπε ότι το αποτέλεσμα δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία για το κόμμα του, χαρακτηρίζοντας ως «ψευδή» τα σενάρια για παραίτησή του.

Ο αρχηγός του MHP (που φαίνεται να προσθέτει στη δύναμή του τρεις νοτιοανατολικές επαρχίες), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν πρέπει να εκληφθεί ως «αθώωση» του AKP.

Πάντως, η επικράτηση Ερντογάν σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που όλα δείχνουν ότι θα ενταθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως, μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες, παραιτήθηκε ένας ακόμα βουλευτής (ο 10ος) του AKP, ο Αχμέτ Ουκσουζκαϊα, δηλώνοντας ότι «οι προσωπικές του απόψεις για τη δημοκρατία... δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του κόμματος». Ενδεικτική των διεργασιών ήταν και η συνέντευξη που έδωσε ο διευθυντής σύνταξης της «Zaman», Μπουλέντ Κένες, (της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας που ανήκει στον όμιλο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και πρώην σύμμαχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν) δηλώνοντας ότι το AKP παραμένει ο «ισχυρός πόλος» στην πολιτική ζωή, αλλά «χρειάζεται άλλος ηγέτης». Ενώ σε ερώτημα για το αν «θα μπορούσε αυτός να είναι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ» απάντησε ότι «έχει αδυναμίες, αλλά παραμένει η μόνη εναλλακτική αυτόνομη παρουσία. Είναι πολύ προσεκτικός. Οι παρεμβάσεις του ικανοποιούν τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Τηρεί ισορροπίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ