Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός για να επιταχυνθεί το αντιλαϊκό έργο

Μετά τα «οδυνηρά» για το σοσιαλιστικό κόμμα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ο Ολάντ ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Μανουέλ Βαλς, μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου «είδε» ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και χτες ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαν Μαρκ Ορό. Η παραίτηση έγινε μια μέρα μετά την ολοκλήρωση (την Κυριακή) του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, όπου επισφραγίστηκε η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) και το σημερινό κυβερνών κόμμα της Γαλλίας έχασε την πρωτιά που είχε στα τοπικά όργανα της αστικής εξουσίας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Η επικράτηση της Αν Ινταλγκό στο Παρίσι δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις τεράστιες απώλειες, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως το PS έχασε την πρωτιά σε 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, σε πολλές από τις οποίες τη διατηρούσε εδώ και 100 χρόνια (όπως οι Σεν Ετιέν, Λιμόζ, Μπελφόρ). «Μεγάλος νικητής» αναδείχτηκε το UMP (από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί).

Για «νέο σταθμό» στην πορεία του κόμματός της μίλησε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρί Λεπέν, καθώς αυτό φέρεται να επικράτησε σε 12 δήμους άνω των 9.000, όπως οι Μπεζιέ (με 158.000 κατοίκους) και Φρεζίς (με 52.000 κατοίκους) στο νότο της χώρας.

Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε στους Γάλλους αργά χτες το απόγευμα, ο Φρ. Ολάντ υπερασπίστηκε το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «άκουσα το μήνυμά σας», το οποίο και τόνισε ότι παραλαμβάνει «προσωπικά». Δηλώνοντας ότι «η ανάκτηση της χώρας» πρέπει να είναι «ουσιώδης» και ότι θέλει μία κυβέρνηση «συμπαγής» και «μάχιμη», προσδιόρισε ως βασικές προτεραιότητες της χώρας την «ανάκτηση» της «δύναμης της οικονομίας», της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και της «αγοραστικής δύναμης».

Αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάδειξη του Βαλς (που εμφανίζεται να ανήκει στη «συντηρητική» πτέρυγα του PS) στην πρωθυπουργία αποτελεί «άνοιγμα» του Ολάντ στο «δεξιό» κοινό του UMP. Πάντως, η επιλογή αυτή δεν αποκλείεται να προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση, καθώς στο παρελθόν οι Οικολόγοι (και όχι μόνο) τού έχουν ασκήσει έντονη κριτική. Το σίγουρο είναι πως αυτή αποτελεί μέρος της επιχείρησης αναβάπτισης του πολιτικού προσωπικού της γαλλικής πλουτοκρατίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί συναίνεση για την υλοποίηση όσων απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των γαλλικών μονοπωλίων. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις και το FN, το οποίο κάθε άλλο παρά «αντισυστημική» (όπως εμφανίζεται από αστικά ΜΜΕ) δύναμη αποτελεί. Αυτό το αποδεικνύουν οι ίδιες του οι θέσεις και για την τοπική διοίκηση. Ως βασική του αποστολή καθορίζει τη «σωστή διαχείριση» στους δήμους, ενώ την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου υπηρετούν και οι προτάσεις του π.χ. με σύσφιξη της συνεργασίας με τη Ρωσία. Τέτοια είναι η δράση που θα αναπτύξει το FΝ και ενόψει των ευρωεκλογών, ως δύναμη «ευρωσκεπτικιστική» που «εναντιώνεται» μεν στην ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων πιο ωφέλιμων για το κεφάλαιο συμμαχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ