Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες πιέσεις Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να δώσει παράταση ζωής στις προσπάθειες για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας έως τις 29 Απρίλη επιχείρησε να δώσει χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φθάνοντας εκτάκτως στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.

Αν και δεν έγιναν άμεσα γνωστά τα αποτελέσματα από τις αιφνιδιαστικές συναντήσεις του Κέρι με την ηγεσία των δύο πλευρών, εντούτοις, είναι βέβαιο πως θα συναντήσει δυσκολίες μετά την «τορπίλη» των Ισραηλινών να ματαιώσουν το περασμένο Σάββατο τα σχέδια για την απελευθέρωση 104 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Το γεγονός αυτό θεωρούνταν κομβικής σημασίας για τη συνέχιση της δύσκολης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα μετά την προκλητική στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου και στο ζήτημα των συνεχιζόμενων εβραϊκών εποικισμών σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα χτες στη Βιέννη ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, συναντώντας τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέρθηκε στο Ιράν χτυπώντας μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Οπως είπε, «ίσως η Τεχεράνη να έχει αλλάξει τον τόνο, απαιτούνται όμως και έργα», καταλήγοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί το «μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ» και θα πρέπει να αποδείξει πως δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ, εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

  • Δικαστήριο του Τελ Αβίβ καταδίκασε τον Ισραηλινό πρώην πρωθυπουργό Εχουντ Ολμερτ ως ένοχο δωροδοκίας για νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά σκάνδαλο ακινήτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ