Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Δυσβάσταχτο κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία

Σε εμπόρευμα υψηλής κερδοφορίας από τους επιχειρηματίες της Υγείας έχει μετατραπεί η επιθυμία απόκτησης παιδιών από ζευγάρια που παρουσιάζουν πρόβλημα στην τεκνοποίηση και καταφεύγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οπως αναφέρθηκε, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μόνο στην Αθήνα έχουν εμφανιστεί 50 κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν στο Σικάγο - με 15 εκατ. πληθυσμό - υπάρχουν μόνο πέντε. Η εξωσωματική γονιμοποίηση εμφανίστηκε πριν από 35 χρόνια στην Ελλάδα και αποτέλεσε προνομιακό πεδίο για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φάρμακα, που κοστίζουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ και μόνο για τρεις προσπάθειες. Ομως, μια γυναίκα για να περάσει από την αντίστοιχη επιτροπή μπορεί να περιμένει, όπως αναφέρθηκε, μέχρι και εφτά μήνες. Τις αμοιβές στους γιατρούς τις καταβάλλουν εξολοκλήρου τα ζευγάρια και μπορεί να ξεπεράσουν τα 2.500 - 3.000 ευρώ.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο μαστού ή των ωοθηκών με βάση τη χορήγηση ή όχι φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε σύνολο 4.994 γυναικών που μπήκαν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε μεγάλο ιδιωτικό κέντρο την περίοδο 1989 - 2006 εμφάνισαν καρκίνο 63 γυναίκες ή 1,26%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ