Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ακόμα πιο αντιδραστικός ο νόμος για τα πλοία αναψυχής

«Ενισχύθηκε» χτες με τροπολογίες που απαλλάσσουν τους εφοπλιστές ακόμα και από την υποχρέωση να καταβάλλουν δεδουλευμένα

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της ΔΗΜΑΡ, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», με το οποίο καταργούνται οι ΣΣΕ και οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία αυτά, εισάγεται ο «θεσμός» του πλοιάρχου με «μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών», γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικός ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος, ενώ καταργείται στην πράξη το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία, με την «πατέντα» του «πλοίου ασφαλείας».

Επιπρόσθετα, με τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής και εισηγητής για το νομοσχέδιο της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, τις οφειλές των ακτοπλοϊκών εταιρειών προς τους ναυτεργάτες θα τις αναλαμβάνει ο νέος οργανισμός με την ονομασία ΟΝΝΕ, που θα δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του Οίκου Ναύτου και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Το σκεπτικό της τροπολογίας είναι ότι ο ΟΝΝΕ θα καταβάλλει τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών εισπράττοντας τις επιδοτήσεις που θα οφείλει το κράτος στην εταιρεία που θα αδυνατεί να καταβάλλει τα δεδουλευμένα! Με άλλα λόγια, απαλλάσσονται οι εφοπλιστές έμμεσα ακόμα και για το αυτονόητο, που είναι να πληρώνουν τους μισθούς των ναυτεργατών!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας. Κατήγγειλε την επιδίωξη της κυβέρνησης να καταργήσει συνολικά τα δικαιώματα των ναυτεργατών, από τις ΣΣΕ, μέχρι το δικαίωμα στην απεργία, προκειμένου να εξασφαλίσει στους εφοπλιστές φτηνό ναυτεργατικό δυναμικό. Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τουρισμού, όπου το 2013 μειώθηκε η απασχόληση κατά 3,5% και οι μισθοί κατά 30%.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, αναμάσησε ότι έτσι θα έρθει ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι με το άρθρο 25, το οποίο τροποποίησε χωρίς να αλλάζει την ουσία, βάζει φραγμό στην κατάχρηση του δικαιώματος στην απεργία!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Σαμοΐλης είπε τα εξής για το νομοσχέδιο: «Εμείς διαφωνούμε ότι έτσι μπορούν να έρθουν οικονομικά αποτελέσματα. Εμείς θεωρούμε ότι εάν η χώρα φτιάξει τις υποδομές της, μπορεί πράγματι να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα του θαλάσσιου τουρισμού. Θαλάσσιος τουρισμός με τα ψέματα δεν γίνεται. Απαιτούνται υποδομές», προφανώς για τους εφοπλιστές. Οι ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, επειδή η κυβέρνηση «αφελληνίζει» τη ναυτιλία, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρήκε το νομοσχέδιο θετικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ