Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μακελειό στο κέντρο της πόλης Χομς της κεντρικής Συρίας προκάλεσε χτες το απόγευμα διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων (ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα) και τον τραυματισμό άλλων 107.

Αν και καμία οργάνωση δεν έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη, εντούτοις οι συριακές αρχές φωτογράφησαν ως υπεύθυνους βομβιστές - αυτοκτονίας των ξένων ισλαμιστών μισθοφόρων και των συριακών «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που μάχονται την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Νωρίτερα, δυνάμεις του συριακού στρατού ανακατέλαβαν άλλη μία σημαντική περιοχή της επαρχίας Καλαμούν, κοντά στη μεθόριο με το Λίβανο. Πρόκειται για την περιοχή Ρανκούν, από την οποία φαίνεται πως εκδιώχθηκαν σχεδόν όλοι οι ένοπλοι της αντίπαλης πλευράς, έπειτα από σφοδρότατες συγκρούσεις.

Την Τρίτη, ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι κατήγγειλε την Υπάτη Αρμοστή του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, για μεροληψία σε βάρος της συριακής κυβέρνησης, αφού η τελευταία κατά την πρότερη «ενημέρωση» που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγόρησε τις συριακές αρχές πως «διέπραξαν δυσανάλογα περισσότερα εγκλήματα και ωμότητες» σε σχέση με τις ξένες και ντόπιες «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις... Ο Τζααφάρι κατήγγειλε την Πιλάι ως «πειθήνιο όργανο» ιμπεριαλιστικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία που προσπαθεί επίμονα από την έναρξη του πολέμου το 2011 στη Συρία να πετύχει την παραπομπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Μόνον που οι προσπάθειές της προσκρούουν στις αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας.

Τέλος, χτες ο συριακός Ερυθρός Σταυρός και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διένειμαν για πρώτη φορά εδώ και δέκα μήνες βοήθεια σε ανατολικές συνοικίες της μεγαλύτερης πόλης του συριακού βορρά, Χαλέπι, που ελέγχονται από τις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις, χρησιμοποιώντας το πέρασμα του Τζισρ αλ Χατζ που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές συνοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ