Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), κατ' εντολή της κυβέρνησης και με στόχο την γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από το Στρατηγείο της Λάρισας, που έχει ήδη οριστεί ως επιχειρησιακό κέντρο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, «αξιοποιούνται» και άλλες δομές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών της ΕΕ στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ. Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία ή και άλλα μεταφορικά μέσα, π.χ., για μεταφορά πολεμικού υλικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις πρόσφατες δραστηριότητες, «καθώς και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Σημειωτέον, η επιχείρηση στην ΚΑΔ εξετάστηκε και στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ χτες στο Λουξεμβούργο (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δ. Αβραμόπουλος), το οποίο ενημερώθηκε για την πορεία της ευρωενωσιακής αποστολής (EUFOR RCA) από το Γάλλο στρατηγό Φ. Ποντιέ, που έχει οριστεί διοικητής της.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο χαιρετίζει την ανάπτυξη της αποστολής, ζητά να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τον οριστικό σχηματισμό της δύναμης που θα δράσει στην ΚΑΔ και να αποκτήσει γρήγορα πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Χαρακτηριστικά, ζητά από το διοικητή της δύναμης της ΕΕ να την αναπτύξει σύντομα, σε στενή συνεργασία με την αφρικανική (MISCA) και τη γαλλική (Sangaris) δύναμη που ήδη επιχειρούν εκεί. Παραπέρα, καθώς το Τσαντ αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη MISCA, καλεί την Αφρικανική Ενωση (AU) να φροντίσει ώστε να διατηρηθούν στο απαιτούμενο επίπεδο οι επιχειρησιακές δυνατότητες της αφρικανικής στρατιωτικής αποστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ