Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στόχος η διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

τΜε στόχο τη διείσδυση ελληνικών και άλλων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, την πρόσδεση χωρών όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία στο ευρωατλαντικό άρμα, συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη Γεωργιανή ομόλογό του, Maia Panjikidze.

Στις δηλώσεις τους, ο Ευ. Βενιζέλος θύμισε ότι πριν λίγους μήνες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την «ευρωπαϊκή προετοιμασία» της Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης Γεωργίας - ΕΕ (μονογραφήθηκε το Δεκέμβρη) μέσα στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Επίσης συζήτησαν τη σχέση Γεωργίας - ΝΑΤΟ.

Συμπλήρωσε ότι ασχολήθηκαν και «με τις ελληνικές επενδύσεις και την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Γεωργία, η οποία τώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης αποκτά ένα πολύ πιο σταθερό νομικό πλαίσιο, το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Παράλληλα κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες «να μείνουν στην Ουκρανία κανονικά και να συμβάλουν στην υπέρβαση της οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά το πού στοιχίζεται το κυρίαρχο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, είπε, με αφορμή το ουκρανικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολουθεί πάντα το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής και άξονας της πολιτικής μας θέλουμε να είναι πάντα οι κοινές θέσεις της ΕΕ».

Και η Γεωργιανή ΥΠΕΞ τάχτηκε υπέρ «της επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση (...) να προωθηθεί η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία, καθότι η Σφαιρική και Σε Βάθος Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

«Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Γεωργία θα προσελκύσει περισσότερους άμεσους ξένους επενδυτές και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δυνατότητες (...) καλούμε όλους, όλα τα κράτη - μέλη, να έρθουν στη Γεωργία και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες» πρόσθεσε η Γεωργιανή.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για τη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας (βλ. υπόθεση Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας), καθώς και των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών».

Τέλος, σημείωσε ότι «η ελληνική μειονότητα στη Γεωργία δεν είναι, δυστυχώς, τόσο μεγάλη σε σύγκριση με τη σοβιετική περίοδο, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Γεωργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ