Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»
«Κούρεμα με την ψιλή» στα λαϊκά δικαιώματα

Ανοίγει η συζήτηση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους προδιαγράφουν τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ («Γιούροστατ») σχετικά με την εμφάνιση και τη λογιστική απεικόνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο η «συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας θα διεξαχθεί στο β' εξάμηνο του 2014». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, στη βάση των ανακοινώσεων της «Γιούροστατ», προσδιόρισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8%) σύμφωνα με τη μεθοδολογία της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου θα κλιμακωθούν, ενώ επεξεργάζονται και νέα αντεργατικά μέτρα. Το ζήτημα της «διευθέτησης» του χρέους αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης της Ομάδας Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 5 Μάη.

Αύριο Παρασκευή, δημοσιοποιείται από την Κομισιόν η «Εκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

--Η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.

-- Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική κ.ά.

Πλεονάσματα σε όφελος του κεφαλαίου

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τη «Γιούροστατ», ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της νέας Ελλάδας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «γινόμαστε ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και αυτό σημαίνει πολλά για το κόστος δανεισμού των τραπεζών, για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας». Πρόκειται, δηλαδή, για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η «διατηρησιμότητα» του οποίου θα στηριχτεί στα μνημόνια διαρκείας που έχει επιβάλει για όλα τα κράτη - μέλη η ΕΕ και στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον σ' αυτά που έως τώρα έχουν ψηφιστεί. «Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ολα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπονοώντας πως ήρθε η ώρα να εφαρμόσει η ΕΕ τις αποφάσεις του Νοέμβρη του 2012 για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Από την πλευρά του, ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν νόημα αν στηρίζονται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε αναπτυξιακές πολιτικές». Είναι, δηλαδή, φανερή η «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, αναγνωρίζει την ύπαρξη των «πλεονασμάτων», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να εστιάζει την κριτική του στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να δοθεί στήριξη «σε αναπτυξιακές πολιτικές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η «Γιούροστατ»

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών αφορούν στο σύνολο των κρατών - μελών. Αλλωστε, ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών είναι τμήμα της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύει στην ΕΕ, ενώ τα σχετικά στοιχεία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από την Κομισιόν για τις τυχόν «συστάσεις» και «υποδείξεις» στις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται σε 23,1 δισ. ευρώ (12,7% του ΑΕΠ) στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος για την ενίσχυση των τραπεζών, που όμως δεν υπολογίζεται από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του αντιλαϊκού προγράμματος. Το κρατικό χρέος εμφανίζεται στα 318,7 δισ. ευρώ ή στο 175,1% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Το συνολικό έλλειμμα στα κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 3% του ΑΕΠ και σε επίπεδο ΕΕ των 28 κρατών στο 3,3% του ΑΕΠ. Τα κρατικά χρέη διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη σε 9,6 τρισ. ευρώ (92,6% του ΑΕΠ) και συνολικά στην ΕΕ σε 13 τρισ. ευρώ (87,1% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, καταγράφονται και έντονες ανισομετρίες ανάμεσα στα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά χρέη κυμαίνονται από 10% μέχρι 175,1% του ΑΕΠ. Βουτηγμένα στα χρέη είναι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα 16 από τα 18 εμφανίζουν ποσοστά πολύ πάνω από το στόχο του 60%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους καταγράφονται σε Ελλάδα (175,1%), Ιταλία (132,6%), Πορτογαλία (129%), Ιρλανδία (123,7%), Κύπρος (111,7%) και Βέλγιο (101,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ