Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«Αγκάθι» η Ενέργεια

Συμφωνία Σλοβακίας - κυβέρνησης του Κιέβου για πώληση φυσικού αερίου

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Η Σλοβακία και η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου υπέγραψαν χτες μια συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από την απώλεια που θα προέκυπτε, αν η Ρωσία πάψει να της πωλεί αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα εξουσία προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού αερίου πέραν της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Gazprom», μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα και την αύξηση στην τιμή του. Με βάση τη συμφωνία, η Σλοβακία θα προχωρήσει σε τεχνικές επιδιορθώσεις σε έναν παλιό αγωγό που δεν χρησιμοποιείται, ώστε να στέλνει στην Ουκρανία περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από το φθινόπωρο.

Μια εναλλακτική, προβλέπει την αποστολή αρχικά μικρότερων ποσοτήτων προτού φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Απρίλη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουκρανία -που καταναλώνει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο- πίεζε για την υιοθέτηση μιας άλλης τεχνικής λύσης, της αντιστροφής της ροής των αγωγών, που θα της επιτρέψει να λάβει μεγαλύτερες ποσότητες, όμως η Σλοβακία αρνήθηκε, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το συμβόλαιό της με την «Gazprom». Δηλαδή, θα μπορούσε η Ρωσία να την κατηγορήσει για κλοπή και μεταπώληση του ρωσικού φυσικού αερίου. Επιπλέον, και η λύση που βρέθηκε δεν είναι σίγουρο ότι δε θα εγείρει τις αντιρρήσεις της Ρωσίας.

Πάντως, για χτες είχε ανακοινωθεί στη Μόσχα συνάντηση της ΕΕ, της κυβέρνησης του Κιέβου και της Ρωσίας για να συζητηθεί το ζήτημα της Ενέργειας. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό αν έγινε η συνάντηση.

Πρόταση από την κυβέρνηση του Κιέβου

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε την πρόταση η Ουκρανία να πληρώσει στην «Gazprom» 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αντί 380 δολάρια που ζητάει η Ρωσία) και να αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε διάστημα 30 ημερών (...) θα στραφούμε στο δικαστήριο, ώστε να λυθεί η διαμάχη με το ρωσικό μονοπώλιο της "Gazprom"», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ.

Προς το παρόν, πάντως, η «Gazprom» δεν έχει σχολιάσει την πρόταση του Κιέβου. Επίσης, η Ουκρανία δηλώνεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ουγγαρία και θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να διαπραγματευτεί την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων από τη Σλοβακία, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ