Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γερμανίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία βρίσκεται ο πρόεδρος της Γερμανίας Χοάκιμ Γκάουκ, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες (και στο κυβερνών AKP) για να βρεθούν οι καταλληλότεροι υποψήφιοι που θα μπορέσουν να εκφράσουν τις προτεραιότητες και επιδιώξεις της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Ετσι, ο Γκάουκ εξέφρασε ανησυχία για την κυβερνητική απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», συμπληρώνοντας σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ότι «υπάρχει κάποιος δισταγμός σε σχέση με μια γρήγορη ένταξη».

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία θα ενταθεί, όπως είχε συμβεί και πριν τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, με ανάλογες «τοποθετήσεις» από ιμπεριαλιστικά κέντρα που έχουν τις διασυνδέσεις τους με τις διάφορες μερίδες της τουρκικής αστικής τάξης. Χτες, τα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Eντέρ Αϊτάτς καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «Τουίτερ».

Πρόκληση με τα όρια της υφαλοκρηπίδας

Στο μεταξύ, νέα πρόκληση φαίνεται να ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και εντείνονται οι πιέσεις για μια »λύση» τύπου «Σχεδίου Ανάν». Οπως έγραψε κυπριακή εφημερίδα, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα προς τον ΟΗΕ στις 10 Απρίλη 2014, σε σχέση με τη λεγόμενη «οριοθέτηση» υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους.

Την κίνηση καταδίκασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Λευκωσίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτή «παραπέμπει στην ούτω καλούμενη "Συμφωνία οριοθέτησης" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους» που κυρώθηκε από την Τουρκία με νόμο στις 29 Ιούνη 2012 και υπογράφτηκε μεταξύ Αγκυρας και Κατεχόμενων στις 21 Σεπτέμβρη 2011. «Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια αυτή, την οποία και καταδικάζει απερίφραστα. Μια ενέργεια που μάλιστα γίνεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, επηρεάζονται αρνητικά. Το θέμα της κατάθεσης από την Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη των συντεταγμένων της παράνομης αυτής "συμφωνίας" διερευνάται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή της δημιουργίας νέων, παράνομων τετελεσμένων», δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ