Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Διπλές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (η σοσιαλδημοκρατική ένωση «SDSM») στην ΠΓΔΜ και ο ηγέτης του Ζόραν Ζάεβ δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Κυριακής που διεξήχθησαν παράλληλα με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά τις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος του VMRO - DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ με 55,25%, έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, πάντως, έκανε έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», χαρακτηρίζοντας τη μετεκλογική κατάσταση στη χώρα «ατυχή» και εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την απόφαση του Ζάεβ.

Οσον αφορά στις γενικές εκλογές, η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή έδωσε την «πρωτιά» στον κεντροδεξιό συνασπισμό του VMRO - DPMNE του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι με 42,18% και 61 βουλευτές (από 56 που είχε στις προηγούμενες εκλογές), έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ με 34 βουλευτές (από 42). Εναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με 13,48% και 19 βουλευτές (από 15), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ