Σάββατο 3 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αμπούτζα

AΜΠΟΥΤΖΑ.--

Φονική βομβιστική επίθεση σε κεντρική περιοχή της νιγηριανής πρωτεύουσας, Αμπούτζα, πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης εξτρεμιστές βομβιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική στην πόλη, όπου τιμώμενος προσκεκλημένος θα είναι ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ.

Η επίθεση έγινε με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που τοποθετήθηκε σε πιάτσα ταξί, σε απόσταση 15 λεπτών οδικώς μέχρι την προεδρική κατοικία και το διεθνές συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας. Εγινε επίσης λίγα μέτρα μακριά από τη στάση λεωφορείων της περιοχής Νγιάλα, όπου στις 14 Απρίλη είχε σημειωθεί άλλη επίθεση αυτοκτονίας των ισλαμιστών εξτρεμιστών με δεκάδες νεκρούς εργάτες που περίμεναν τη συγκοινωνία για να πάνε στη δουλειά. Από την προχτεσινοβραδινή επίθεση σκοτώθηκαν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον 19 άτομα, αριθμός που ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 κατά ορισμένα νιγηριανά ΜΜΕ. Οι τραυματίες της προχτεσινής επίθεσης ξεπερνούν τους 60...

Η προκλητική επίθεση, που σημειώνεται πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική στην Αμπούτζα, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση του Προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν, που διαβεβαίωσε χτες πως θα θωρακίσει την ασφάλεια της πόλης, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας επιπροσθέτως 6.000 αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, οι νιγηριανές αρχές ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες και ονόματα των 276 μαθητριών λυκείου που απήχθησαν πριν βδομάδες από εξτρεμιστές ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ», που επιδιώκουν τη διά της βίας επιβολή ισλαμικού νόμου και τη μετατροπή της χώρας σε χαλιφάτο. Οι νιγηριανές αρχές ανακοίνωσαν πως εντείνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των κοριτσιών και πως έχουν έρθει σε συνεννόηση με τις διωκτικές αρχές γειτονικών αρχών καθώς υπάρχει έντονη φημολογία για τη φυγάδευσή τους στο εξωτερικό και την εξώθησή τους σε «γάμους» με τους τρομοκράτες απαγωγείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ