Σάββατο 3 Μάη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία τέθηκε στη συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ, αλλά δε συγκεκριμενοποιήθηκε

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία εμφανή προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα «αρραγές διατλαντικό» μέτωπο έναντι της Ρωσίας με αφορμή την εξελισσόμενη κρίση στην Ουκρανία, οι ηγέτες ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη διήμερη επίσκεψη της τελευταίας στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσαν, χτες βράδυ, την υποστήριξή τους στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, εμφανίστηκαν ανοιχτοί στην επιδίωξη μιας «διπλωματικής λύσης» με τη Ρωσία, αλλά απείλησαν με νέες κυρώσεις «εάν συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση και διακυβευτούν οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη».

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά και να προχωρήσουμε σε μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η Ρωσία συνεχίσει να υποστηρίζει παράνομες ενέργειες», είπε κυνικά ο Ομπάμα, αποφεύγοντας να διευκρινίσει σε τι είδους κυρώσεις προσανατολίζονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι... «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε στην Ουκρανία είναι χάος», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας στη συνέχεια τη ρωσική ηγεσία για «ανειλικρίνεια» στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης...

Η Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης «διπλωματικής λύσης». Ωστόσο και αυτή με τη σειρά της επανέλαβε ότι θα ληφθούν «άμεσα μέτρα» σε περίπτωση διακύβευσης των ουκρανικών προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη, όμως ακριβώς επειδή η διασύνδεση των γερμανικών μονοπωλίων με τα ρωσικά είναι τεράστια (πράγμα που δεν αρέσει στις ΗΠΑ) δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια συνάντησής του με την Μέρκελ συζήτησαν εκτενώς και άλλα διεθνή ζητήματα δίχως να επεκταθούν με λεπτομέρειες σε αυτά. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν εκτενώς ο πόλεμος στη Συρία, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι διατλαντικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και η «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως έχει ήδη δοθεί άδεια σε αμερικανικές αρχές και εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος των δηλώσεών της στη συζήτηση της υπόθεσης παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών Ευρωπαίων πολιτών και ηγετών (μεταξύ των οποίων και η ίδια...) από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέγοντας αφ' ενός ότι είναι «απαραίτητες» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, από την άλλη όμως χαρακτήρισε «σημαντική» την ανάγκη συνέχισης των διμερών συμμαχικών διαβουλεύσεων σε θέματα ασφαλείας και «συνεργασίας» μεταξύ των κρατικών μυστικών υπηρεσιών και στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, για διατλαντική συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η Μέρκελ είπε ότι δίνει «πολλές ευκαιρίες στο μέλλον» και στις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας τη συνέχισή τους με τελικό στόχο την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας...

Μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού χτες το απόγευμα οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε γεύμα προς τιμήν της Μέρκελ στο Λευκό Οίκο, ενώ μερικές ώρες αργότερα είχε προγραμματιστεί ομιλία της τελευταίας στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ