Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Απεργία ξεκίνησαν οι εργάτες στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Κάλτεξ» (θυγατρική της «Σέβρον»), με συνδικαλιστές να αναφέρουν πάνω από 250 απεργούς και ότι σταμάτησε η παραγωγή σε 17 από τους 26 σταθμούς παραγωγής που η επιχείρηση διατηρεί στην Καμπότζη. Οι εργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αύξηση του βασικού μισθού στα 160 δολάρια (από 100 - 130 που είναι σήμερα).

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ολοκληρώθηκε χτες η τελευταία φάση των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία, μετά από πέντε βδομάδες. Επικρατέστερος φαίνεται το ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του Ναρέντρα Μόντι. Δημοσκοπήσεις τού δίνουν μεγάλα ποσοστά, αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τις διαστάσεις που παίρνουν διεθνώς οι προσπάθειες να συνδεθεί η μάστιγα των ναρκωτικών με το δικαίωμα της «προσωπικής επιλογής» και την ανάγκη διαχωρισμού «σκληρών και μαλακών» δείχνουν οι διαδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι. Πρακτορεία ανέφεραν «εκατοντάδες διαδηλωτές» που «κινητοποιήθηκαν» «κατόπιν αιτήματος οργανώσεων χρηστών κάνναβης, μεταξύ των οποίων η "Κάνναβη Χωρίς Σύνορα".

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση δίνει η αποχώρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από εκδήλωση της Ενωσης Δικηγορικών Συλλόγων όταν ο πρόεδρός της άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για «πολιτική ομιλία» και έφυγε οργισμένος, ενώ ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ φέρεται να προσπάθησε να τον συγκρατήσει, αλλά «στη συνέχεια, όπως επέμεινε ο πρωθυπουργός, τον ακολούθησε εκτός αιθούσης», σύμφωνα με τα πρακτορεία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ισλαμιστές εξτρεμιστές απήγαγαν και σκότωσαν το Σάββατο τουλάχιστον 20 Ιρακινούς στρατιώτες στην επαρχία Νινευί του βόρειου Ιράκ σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές στη χώρα απ' όπου περνάει τμήμα του πετρελαιαγωγού του Κιρκούκ - Τζεϊχάν προς τη γειτονική Τουρκία.

ΡΙΑΝΤ.-- Στα 142 έφτασαν χτες τα θανατηφόρα κρούσματα του συνδρόμου MERS στη Σαουδική Αραβία μετά το θάνατο άλλων τριών ανθρώπων σε Τζέντα και Ριάντ που είχαν προσβληθεί από κορονοϊούς που προκαλούν τη νόσο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ξεκίνησε, χτες, τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, με την ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής, εν απουσία των βουλευτών του κόμματος της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των βουλευτών του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, του Αλί Αχμέτι, καθώς δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 27ης Απρίλη.

KAΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χτες 36 φοιτητές του ισλαμικού πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ σε τετραετή κάθειρξη για τη συμμετοχή τους σε προ πέντε μηνών διαδήλωση υπέρ του ανατραπέντα ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Οι 36 καταδικασθέντες φοιτητές οφείλουν επίσης να καταβάλουν πρόστιμο ύψους περίπου 3.300 ευρώ καθώς κρίθηκαν ένοχοι ότι προκάλεσαν «ταραχές», «απέκλεισαν δρόμους» και «επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

ΣΑΝΑΑ.-- Εξι μέλη της «Αλ Κάιντα» σκοτώθηκαν χτες σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, για πρώτη φορά από την έναρξη επιχείρησης του στρατού της Υεμένης στις 29 Απρίλη κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Διήμερες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων άρχισε χτες ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, για να αποφασιστεί, αν θα οριστεί εντολοδόχος πρωθυπουργός ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούλη σε περίπτωση που καμία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες δεν κάνει χρήση του δικαιώματος να προτείνει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η εξέλιξη σημειώνεται μετά από την παραίτηση της πρωθυπουργού Αλενκα Μπράτουσεκ την περασμένη Πέμπτη.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Με αίμα σφραγίστηκε το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα δύο ομάδων της ΛΔ Κονγκό σε κατάμεστο στάδιο της πρωτεύουσας Κινσάσα καθώς στη διάρκεια επεισοδίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 21.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ