Τετάρτη 21 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ»
Κανάλι χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων

Καμιά σχέση με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Στην τόνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και στην παραπέρα διείσδυση γερμανικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, αποσκοπεί η ίδρυση και η λειτουργία του «Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου», μέτοχοι του οποίου είναι το ελληνικό δημόσιο και η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα «ΚFW». Σε επόμενη φάση θα προστεθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γαλλικών τραπεζών αλλά και του ιδρύματος Ωνάση.

Τμήμα αυτού του μηχανισμού είναι το «υποταμείο» για τη χρηματοδότηση λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το σχέδιο για τη λειτουργία του οποίου παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, από κοινού με τον επικεφαλής της «KFW».

Ως «μικρομεσαίες» ορίζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των 4 «συστημικών» τραπεζών και με τραπεζικά κριτήρια, όπως τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα, την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη κ.ά. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι τα «φτηνά» δάνεια δεν αφορούν στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπεγγαλματίες, που έχουν λιώσει από την καπιταλιστική κρίση και τη διαχείριση σε βάρος τους, αλλά αντίθετα προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, οι τράπεζες θα πάρουν δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με «ανακυκλούμενες πιστώσεις». Δηλαδή, τα ποσά των δανείων που εξοφλούνται στις τράπεζες θα μπορούν να χορηγηθούν σε άλλες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν και σε ορίζοντα 7ετίας υπολογίζεται να έχουν διοχετευθεί μέχρι 700 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, κεφάλαια κίνησης και για αναχρηματοδότηση δανείων που τρέχουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν από μία έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στη ελληνική αγορά και «ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη», ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη του 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ