Τετάρτη 21 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
«Σταθεροποίηση» με επέκταση των προνομίων για τα μονοπώλια

Τις «καθυστερήσεις» στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης καταγράφει έκθεση του Ιδρύματος μελετών των βιομηχάνων

Το κεφάλαιο φόρτωσε την κρίση στο λαό. Τώρα θέλει νέα προνόμια για να σταθεροποιηθεί η οικονομία...
Το κεφάλαιο φόρτωσε την κρίση στο λαό. Τώρα θέλει νέα προνόμια για να σταθεροποιηθεί η οικονομία...
Αμφιβολίες για τη διατήρηση των τάσεων σταθεροποίησης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, αν δεν επιταχυνθούν οι φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις, εκφράζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ), σε άρθρο με τίτλο «Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας». Η έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων «The Boston Consulting Group (BCG)».

Στην έκθεση επισημαίνεται πως, «παρά τις θετικές εξελίξεις, παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει σταθερά θετικούς και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Ως βασικό πρόβλημα σημειώνεται ο περιορισμός στην πρόσβαση κεφαλαίων μέσω εξωτερικού δανεισμού, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τράπεζες, καθώς προβλέπει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η «αναπτυξιακή ώθηση» της ελληνικής οικονομίας αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει από μείωση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών αλλά και ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων, είτε από κεφάλαια επιχειρήσεων και ιδιωτών που ήδη βρίσκονται στη χώρα είτε από εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ετσι, αν και υπογραμμίζεται ότι έχουν ήδη επιτευχθεί μια σειρά «μεταρρυθμίσεις» που βελτιώνουν την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, συνολικά δε φαίνεται να έχει εμπεδωθεί μια ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται «καθυστερήσεις, αντιδράσεις και αδυναμία για πραγματικές τομές».

Πιέζοντας για τη νομοθέτηση νέων προνομίων προς το κεφάλαιο, η έκθεση περιλαμβάνει στα μέτρα που πρέπει να επιταχυνθούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για την απελευθέρωση κεφαλαίων προς επενδύσεις, την ενίσχυση της «ανταποδοτικότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς κρίνεται ότι απαιτείται «περαιτέρω αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, για τον περιορισμό του κόστους τους και την εξάλειψη της ύπαρξης ασφαλισμένων διαφορετικών ταχυτήτων».

Ζητά ακόμα την προώθηση των «μαθητευόμενων νέων», τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και την ενίσχυση της σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης, οι «μεταρρυθμιστικές» προτάσεις του ΙΟΒΕ περιλαμβάνουν την παροχή «μεγαλύτερης ευελιξίας» του εκπαιδευτικού συστήματος, μεταφορά διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και των διευθυντών τους στην επιλογή διδακτικού προσωπικού.

Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε άρθρο του στην αμερικανική «Wall Street Journal». Αν και αναφέρει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα φέρνουν πράγματι αποτελέσματα», εντούτοις, υπογραμμίζει πως «θα απαιτηθούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και αναδιατάξεις στους επιχειρηματικούς τομείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ