Τετάρτη 21 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΔΗΜΑΡ
Εκφώνηση των αξιώσεων της αστικής τάξης

Συρραφή θέσεων και προτάσεων, που υπερασπίζονται σήμερα όλα τα κόμματα της διαχείρισης, απ' τη ΝΔ ως τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απαντούν σε ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, ήταν η χτεσινοβραδυνή ομιλία του Φ. Κουβέλη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ στο Μοναστηράκι, που αποτέλεσε και βήμα εξύμνησης της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική κατάκτηση» και «αδιαπραγμάτευτη» την παραμονή της χώρας σε αυτήν.

Από θέση υπεράσπισης της λυκοσυμμαχίας, κατήγγειλε «τον αρνητισμό προς την ΕΕ μιας παρωχημένης λαϊκιστικής αριστεράς» και «όσους στρέφονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υποστηρίζουν τη διάλυση της Ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα», χρεώνοντάς τους τροφοδότηση του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του απομονωτισμού!

Βεβαίως, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε κανένα σημείο της ουσιαστικής κριτικής που δέχεται η λυκοσυμμαχία. Αναμάσησε τα γνωστά περί «δομικών ελλειμμάτων» και «δογματικής δημοσιονομικής λιτότητας» από «συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις» και έστησε τα σκιάχτρα των «χρηματοπιστωτικών αγορών», του «Βορρά», της «Γερμανικής Ευρώπης» κλπ., αποπροσανατολίζοντας το λαό ως προς τον πραγματικό του αντίπαλο, στην υπηρεσία του οποίου είναι απ' την ίδρυσή της η ΕΕ.

Με τη σειρά του, περιέγραψε τη φαντασίωση μιας Ευρώπης όπου οι λαοί θα ευημερούν μαζί με τα κέρδη των καπιταλιστών, ισχυριζόμενος ότι αρκεί να πάρουν το πάνω χέρι στο ευρωκοινοβούλιο οι σοσιαλδημοκράτες. «Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθούν οι σοσιαλιστές και δημοκράτες πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Για να αντιπαρατεθούν αποφασιστικότερα με τη συντηρητική Ευρώπη», δήλωσε, προσπερνώντας ότι αυτών τη σφραγίδα φέρουν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα που τσάκισαν το λαό, ενώ στην ίδια τη Γερμανία συγκυβερνούν με το κόμμα της Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο Φ. Κουβέλης πλειοδότησε σε υποσχέσεις για «σταθερότητα» και μέτρα γενναίας ενίσχυσής της απ' τον κρατικό κορβανά. Αλλωστε, όπως είπε, την ανάγκη αλλαγής μείγματος διαχείρισης παραδέχονται «ακόμα και οι εμπνευστές των μνημονίων», που, αφού εξασφάλισαν στους καπιταλιστές τζάμπα εργατική δύναμη, τώρα θέλουν να τους εξασφαλίσουν και άφθονο ρευστό. Δίνοντας το περίγραμμα αυτού του μείγματος ανέφερε: Αναδιάρθρωση του χρέους, αφού «κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας», «ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα τύπου Μάρσαλ, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι για να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα ισχυροί και σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης».

Ζήτησε, τέλος, απ' το λαό να επιλέξει τη ΔΗΜΑΡ για «να συμβάλουμε στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας», σα να ξέχασε ο λαός τη συμβολή της στην τρικομματική, αλλά και για να είναι η ΔΗΜΑΡ η δύναμη που θα κάνει το «κουμάντο» στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ώστε να αποκτήσει το αστικό πολιτικό σύστημα ένα γερό πυλώνα, αφού, όπως είπε, «βοηθάει ο διπολισμός; (...) Πολιτική σταθερότητα δημιουργεί η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας».

Στο μεταξύ, χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Β. Οικονόμου, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Μώραλη για τη δημαρχία του Πειραιά, σπεύδοντας να προσθέσει ότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του. «Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του Πειραιά να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Νομίζω ότι το όραμα του Γιάννη Μώραλη για τον Πειραιά της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης θα επιβεβαιωθεί και την ερχόμενη Κυριακή», ανέφερε.

Τον Β. Οικονόμου «άδειασε», και μάλιστα με υπονοούμενα για τη στάση του, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ, Σ. Παπαθανασίου, που σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Αριστερά. Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη δεξιά ατζέντα του κ. Μιχαλολιάκου, ούτε με τις "αυτοδιοικητικές" εκφράσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Δημιουργεί προβληματισμό η διαρκής προσπάθεια του κ. Οικονόμου να εμφανιστεί υποστηρικτής ενός ψηφοδελτίου, σε δήμο μάλιστα που είναι εκτός της εκλογικής του περιφέρειας. Πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται πριν από τις ευρωεκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ