Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τιμοκατάλογος για τις μονάδες Ψυχικής Υγείας

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ, με την οποία κοστολογούνται όλες οι θεραπευτικές πράξεις, εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας, στο φόντο των εμπορευματοποιημένων υπηρεσιών Υγείας.

Οι υπηρεσίες στα Κέντρα Ημέρας, στις Μονάδες Αλτσχάιμερ - Αντιμετώπισης Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (αυτιστικού τύπου), στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας - Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες και στα Ειδικά Κέντρα Επανένταξης - Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης τιμολογούνται και κατηγοριοποιούνται ώστε η χρηματοδότηση (σ.σ. ΕΣΠΑ - κρατικός προϋπολογισμός) των ΜΚΟ και των ΝΠΙΔ να είναι πιο ελεγχόμενη, ανάλογα με τον αριθμό των ωφελουμένων. Ενδεικτικά, το ανώτατο κόστος ανά ωφελούμενο τη μέρα, ανάλογα με τον τύπο Μονάδας Ψυχικής Υγείας, διαμορφώνεται στα 30 - 40 ευρώ.

Η κοστολόγηση των υπηρεσιών και των δομών Ψυχικής Υγείας εξυπηρετεί την επιχειρηματική κι ανταποδοτική λειτουργία τους. Η εγκύκλιος αποτελεί εξειδίκευση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε το Μάη του 2013 ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρ. Λυκουρέντζος, με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης, Lazlo Andor. Στο ίδιο σύμφωνο επιβεβαιωνόταν η κατεύθυνση της ΕΕ για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015, αλλά και η κατάργηση της χρηματοδότησης των δομών Ψυχικής Υγείας μετά από το 2015.

Τότε ο τιμοκατάλογος της ΕΕ και της κυβέρνησης θα είναι έτοιμος για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και θα πληρώνουν είτε απευθείας από την τσέπη τους είτε θα αναλάβουν το βάρος τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ