Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νησιώτες και ναυτεργάτες θύματα της «απελευθέρωσης»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με το «European Express»

To «European Express» δεν απέπλευσε ξανά τη Δευτέρα, ενώ πριν από μια βδομάδα, ταλαιπώρησε τους επιβάτες λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης
To «European Express» δεν απέπλευσε ξανά τη Δευτέρα, ενώ πριν από μια βδομάδα, ταλαιπώρησε τους επιβάτες λόγω σοβαρής μηχανικής βλάβης
Τις συνέπειες που έχει για ναυτεργάτες και νησιώτες η απελευθέρωση των συγκοινωνιών στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες με το πλοίο «European Express».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 17/5, παραμονή εκλογών, το πλοίο έπαθε βλάβη, ενώ μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες, με αποτέλεσμα να κάνουν 24 και πλέον ώρες για να φτάσουν στη Σάμο. Τη Δευτέρα, η εταιρεία επικαλέστηκε έλλειψη καυσίμων και δεν εκτέλεσε το δρομολόγιο από Πειραιά. Το πλοίο είναι υπέργηρο (39 ετών), υπό κυπριακή σημαία και με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το ρωσικό νηογνώμονα.

Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και τα τελευταία γεγονότα με το μοναδικό πλοίο European Express που έρχεται από Πειραιά στα νησιά μας, αποδεικνύουν ότι όλοι οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της ΕΕ, για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι καταδίκη για νησιώτες και ναυτεργάτες και προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Αυτοί οι νόμοι που στηρίζουν τους "μεγαλοκαρχαρίες" της θάλασσας, είναι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία των νησιωτών. Αυτοί οι νόμοι ευθύνονται που δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα νησιά μεταξύ τους, χωρίς καμιά ασφάλεια στις συγκοινωνίες και πανάκριβα εισιτήρια. Αφήνουν τους ναυτεργάτες έρμαια στις ορέξεις των εφοπλιστών, απλήρωτους για μήνες, τους καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διαλύουν τις συντάξεις τους, τους καταστέλλουν όταν διεκδικούν μέσα από κινητοποιήσεις και απεργίες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των νόμων που την υλοποιούν».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πάλη για: Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι. Σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες. Μείωση 50% των εισιτηρίων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι). Να εξοφληθούν οι απλήρωτοι ναυτεργάτες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ