Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προετοιμασία για νέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοκληρώθηκε χτες, στις Βρυξέλλες, η διήμερη 171η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff - MC/CS) του ΝΑΤΟ. Στόχος της, η προετοιμασία της λυκοσυμμαχίας για αντιμετώπιση κάθε είδους «απειλής» παντού στον πλανήτη, η αντιμετώπιση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην επιχείρηση προώθησης των θέσεων των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων, η επέκταση της δράσης και της επιρροής του ΝΑΤΟ, της συνεργασίας με νέα κράτη - «εταίρους», σε σύγκρουση και με την αστική Ρωσία. Την Ελλάδα, εκπροσώπησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Οι αρχηγοί των Επιτελείων των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ φέρονται να συζήτησαν μια σειρά από θέματα «ασφαλείας», δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Οι αρχηγοί των Επιτελείων επιβεβαίωσαν την ανάγκη, το ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένο για ένα ευρύ φάσμα πιθανών απειλών τόσο κοντά όσο και μακριά, στο εξωτερικό», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιες και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει ως τέτοιες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη Σύνοδο ο στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν την «ικανότητα, ετοιμότητα και χρηστικότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί συμφώνησαν να προχωρήσει επιχειρησιακά η περιλάλητη Ναυτιλιακή Στρατηγική Συμμαχία (συντονισμένη δράση και στενή συνεργασία των πολεμικών στόλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών) την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης. Συμφώνησαν, επίσης, ότι χρειάζονται επενδύσεις (νέα χρυσοφόρα πεδία για τα μονοπώλια του κλάδου) στον τομέα της Αμυνας. «Σίγουρα, οι επενδύσεις κοστίζουν χρήματα, αλλά η τιμή για ανασφάλεια είναι πολύ πιο ακριβή και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», είπε ο Bartels.

Παράλληλα, ανοίγοντας δρόμους για παραπέρα επέκταση της ζώνης δράσης της λυκοσυμμαχίας, των βάσεών της σε περιοχές κρίσιμες για την προώθηση, προάσπιση και εδραίωση ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην κόντρα τους, με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η Στρατιωτική Επιτροπή εστίασε στην ενίσχυση των σχέσεων με χώρες - «εταίρους» του ΝΑΤΟ, «ειδικά με εκείνους τους εταίρους που εκφράζουν την επιθυμία τους να επιχειρούν στο πλευρό του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Bartels. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο διήμερο της Συνόδου είχε «εκτεταμένες συζητήσεις» και με τους αντιπροσώπους από Γεωργία και Ουκρανία (πεδία σφοδρών αντιπαραθέσεων με την αστική Ρωσία), «και όλοι συμφωνήσαμε σχετικά με τα οφέλη της στρατιωτικής συνεργασίας μας στον τομέα της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης. Φυσικά, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για τη διατήρηση αυτών των σχέσεων κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ