Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και η κυκλοφορία

«Επισημοποιήθηκε» το πραξικόπημα

Ο στρατός πλέον έχει καταλάβει όλα τα δημόσια κτίρια
Ο στρατός πλέον έχει καταλάβει όλα τα δημόσια κτίρια
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Με τις «ευλογίες» των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που από την πρώτη κιόλας μέρα που επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος έκατσαν με το στρατό στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» για την «αντιμετώπιση της κρίσης», το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη χτες επισημοποιήθηκε. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του στρατού, Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, δεσμεύτηκε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα αποκατασταθεί η τάξη» και θα προχωρήσουν οι «πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο υποχρεώνεται πλέον να λογοδοτεί στο στρατό, αναστάλθηκε η εφαρμογή του Συντάγματος, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 10 μ.μ. ως τις 5 π.μ. Επίσης, απαγορεύτηκαν και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, αναστάλθηκε η εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χτες πως άνδρες του στρατού πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλυθούν συγκεντρώσεις οπαδών της πρώην πρωθυπουργού Σιναουάτρα και της αντιπολίτευσης.

Την περασμένη Τρίτη, οι πραξικοπηματίες δήλωναν ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δε σημαίνει πραξικόπημα. Ηταν η μέρα που και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε: «Περιμένουμε ο στρατός να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα είναι μια προσωρινή κίνηση...». Την Τετάρτη οι στρατιωτικοί συγκάλεσαν την πρώτη συνάντηση των πολιτικών παρατάξεων, στην οποία έσπευσαν τα διάφορα πολιτικά κόμματα. Χτες κι ενώ είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει νέα συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι ο στρατός ήρθε για να μείνει.

Οι μεταρρυθμίσεις, που τόσο αγωνιά να προωθήσει και ο στρατός, συνδέονται με τη διευκόλυνση μονοπωλιακών επενδύσεων στη χώρα, καθώς ένα από τα ζητήματα που ανησυχούσαν (και) τους στρατιωτικούς ήταν οι συνέπειες που είχε η πολύμηνη πολιτική «αστάθεια» για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας. Η περίπτωση της Ταϊλάνδης επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πως η αστική τάξη έχει πολλές μεθόδους για να επιβάλει αυτά που απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Πρόκειται για το 12ο πραξικόπημα που γίνεται στη χώρα από το 1932.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ